Obrazovanje

Trening trenera – Socjaldemokratija i LGBTI prava

ucesnici

Centar modernih veština je pre dve godine bio domaćin skupa „Socijaldemokratske stranke u Jugoistočnoj Evropi i LGBTI prava“ koji smo organizovali zajedno sa Labourističkom strankom iz Velike Britanije i Evropskim forumom za solidarnost i demokratiju.

Kao nastavak rada na podizanju kapaciteta socijaldemokratskih stranka u Srbiji, a uz podršku Fondacije Max van der Stoel (FMS), holandske PvdA stranke, započeli smo projekat „Osnaživanje socijaldemokratskih stranka u Srbiji za kreiranje politika za poboljšanje položaja LGBTI zajednice“.  U okviru ovog projekta održali smo niz sastanaka sa predstavnicima i predstavnicama LGBTI organizacija kojima smo predočili naše ciljeve, aktivnosti na ovom projektu, kao i oblasti u kojima očekujemo i njihovo aktivno uključivanje.

predavanje

Prva aktivnost je bila Trening za trenere koji je održan u Beogradu od 23. do 2 juna. Na tom treningu su učestvovale predstavnice Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine kao i CMV treneri.  On je obuhvatao razmenu iskustava sa kolegama iz holandske PvdA stranke koje je prezentovao Sander Meinema  koji vodi njihovu LGBTI mrežu. Vrlo korisne informacije nam je preneo, pre svega usvojenu Mapu puta od strane PES-a.

Drugog dana su učesnici imali priliku da na kratko učestvuju na junskoj Paradi Ponosa kao i da diskutuju o temama, kao što su učenje odraslih, trenerske veštine, odnos Socijaldemokratije i LGBTI prava, stereotipi i predrasude… Veoma zahtevan program koji trebao da posluži kao osnova za njihovo lično osnaživanje.

DSC_5495

Na kraju seminara su napravljeni predlozi programa za rad unutar stranaka, kao i za seminar koji će se održati u septembru, a namenjen je aktivistima i aktivistkinjama socijaldemokratskih stranaka. Radujemo se što će tada i treneri i trenerice koje su prošle ToT seminar imati priliku da vode svoj prvi seminar na ove teme.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *