Saopštenja

Parada ponosa

Pred nama su još dva dana do održavanja Parade ponosa. Još uvek se odgovorni nisu izjasnili o njenom održavanju niti pokazali jasnu volju da će se ona održati. Desničarske organizacije su već odavno u kampanji animiranja protivnika Parade. Država na sve to ćuti i ne reaguje. Pojavile su se fotografije o prijavama čak osam paralelnih skupova istog dana. Oni taktiku ne menjaju i prijavama velikog broja javnih skupova žele da otežaju Policiji održavanje javnog reda i mira. Računaju na to da niko nema prava da zabranjuje bilo koji regularno zakazani javni skup.

 

Centar modernih veština zahteva od države i svih relevantnih institucija da omoguće održavanje Parade ponosa, kao i sigurnost i bezebednost za njene učesnike. Država na ovaj način mora pokazati da su svi građani ravnopravni, da uživaju jednaka prava i da će zaštiti pravo na različitost kao jedno od osnovnih ljudskih i manjinskih prava. Podsećamo da je i Ustavni sud doneo odluku o neustavnosti odluke o zabrani Parade i država to mora poštovati. Ne smemo dozvoliti da sila ulice zameni vladavinu prava.

 

U danima kada započinjemo eksplanatorni skrining i razmatramo pitanja iz poglavlja 24 – Pravda sloboda i bezbednost, ne smemo kao zemlja dozvoliti da se još jednom obrukamo. Ovo je još jedna prilika da kao društvo pokažemo da poštujemo evropske vrednosti i pravo na različitost. Nemojmo je propustiti.

 

Takođe podsećamo na sledeću odredbu Ustava Republike Srbije:

Sloboda okupljanja

Član 54.

Mirno okupljanje građana je slobodno.
Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju.
Zborovi, demonstracije i druga okupljanja građana na otvorenom prostoru prijavljuju se državnom organu, u skladu sa zakonom.
Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *