Ženska prava

Politika je i ženski posao – Intervju Gordana Čomić

pol-comic

Da li se osećate liderkom?

Osećam odgovornost za poslove iz sopstvene nadležnosti, mislim da je to najbliže osećanju da imaš „obaveze liderstva“. Znam da je priroda posla žene u politici da kaže, uradi ili pokrene teme koje su važne za žene, a nisu baš omiljene kod većine, jer su vezane za duboko i korenito menjanje društvene matrice kojom se položaj žene propisuje. Ako je liderstvo da veruješ u ideju promena i da progovoriš i radiš tamo gde mnogi drugi radije ustuknu, da, onda je to moja definicija odgovornosti rada u politici, rada za druge, zbog drugih i sa drugima.

Šta su po vama odlike današnjih lidera/ki?

Današnje političko vreme unekoliko je prozvelo „krizu lidera i krizu ideja“ i ko god danas želi da vodi, noseći kakvu svežu ideju i verujući u nju imaće najveću prepreku u ogromnom nedostatku poverenja ljudi u politiku. Danas lideri, osim neprekidnog učenja i proveravanja sopstvenih sposobnosti da lideri budu, moraju biti svakodnevno spremni na „skraćivanje“ vremena koje će im biti na raspolaganju, brzina je osnovni zahtev pred njima, uvek s rizikom da ono što moraju da rade brzo nikako ne bude i površno. Istovremeno obavljanja jako velikog broja jako različitih poslova, mislim da je to glavna odlika današnjih lidera/ki.

Da li u Srbiji žene mogu postati liderke?

Mislim da one to jesu, ako se uloži trud da prepoznamo liderstvo kao hrabrost da se reše problemi na nekom manjem, mikro-planu lokalnih zajednica, ali i na širem planu. Žene u Srbiji su za prilično kratko vreme, od desetak godina, osvojile prostore liderstva u kojima su pre tog vremena bile – nezamislive. Promenile su svest u društvu o nasilju, o porodici, o ženskim ljudskim pravima, o ženama u finansijskim i bezbednosnim strukturama i naše ocene da je sve to još uvek nedovoljno ne govori o manjku ženskog liderstva nego o ogromnoj veličini problema sa kojim su se žene u Srbiji uhvatile u koštac, gde god da rade.

Šta biste poručili budućim političarkama?

Politika je i ženski posao. Ako žele da se njime bave, bilo bi dobro da razumeju da istovremeno s bavljenjem imaju i obavezu menjanja prirode tog posla tako da se izgradi poverenje u društvu koje se „poklanja“ zbog opšteg interesa, zbog zajedničkog napretka. Poverenje je jedini pravi, dugoročno uspešni „lepak“ društva kojim jasno uviđamo kako i zašto ćemo se razvijati, koliko će razvoj trajati i koštati i koje žene nam trebaju da u naše ime vode promene u politici i učestvuju u izgradnji poverenja.

Koje su po vama specifičnosti političkog liderstva?

Ideja. Politički lider/ka mora uverljivo nositi ideje sa sobom, mora objašnjavati svoje ideje ljudima, neprekidno, i reći zašto su baš te ideje – dobre po sve. I mora znati kako trajati u politici menjajući i sebe i sve oko sebe, ali nikad ne ugrožavajući osnovne ideje kojima je u politiku privučen. Liderstvo je pravo, kad uprkos osporavanjima, uspe da postoji i odlučno i neprekidnom empatijom za one zbog kojih postoji, tako da time liderstvo u stvari  ima sasvim „ženske“ osobine.

Intervju je vođen povodom raspisivanja konkursa za Akademiju ženskog liderstva.  

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *