Komunikacija

#EkoUp

Delegacija Evropske komisije u Srbiji, EU Info centar i CMV organizovali su 27.6.2013. godine prvi #EkoUP,  skup ekoloških aktivista i aktivistkinja i predstavnika i predstavnica tviteraške zajednice. #EkoUP je održan u holu Doma Omladine u EU info centru. Ideja nam je bila da na tweetUP-u razmenimo ideje online zajednice i eko aktivista i aktivistkinja o mogućim zajedničkim akcijama za očuvanje životne sredine i ekološkim politikama.

image

U ime Delegacije, tweetUp je otvorila Nadežda Dramićanin koja je podsetila da je “2013. godina – godina građana i mi smo jun mesec proglasili mesecom ekologije. Nizom akcija i događaja u kojima je učestvovao i ambasador Dežer, promovisali smo ekologiju i zaštitu životne sredine, a naravno i građanski aktivizam”. Takođe je istakla da je “EU do sada pomogla ekološke projekte u Srbiji u iznosu od 700 miliona €, i da je u toku projekat vrednosti 114 miliona €, a da je planirano još ulaganja u iznosu od 73 miliona €”.

Miloš Đajić iz CMV-a je podsetio da je za nama nedelja u kojoj se pokazao značaj društvenih mreža. “Primer akicije oko hrasta starog nekoliko vekova u selu Savinac, čije je sečenje predviđeno zbog izgradnje autoputa, i ogromnog zagađenja u Obrenovcu pre nekoliko dana, pokazali su i značaj društvenih mreža. Ova dva primera pokazuju koliko je važan aktivizam i koliki je svaki naš napor značajan za pokretanje lavine koja može da rezultira boljitkom ili zaustavljanjem nekih akcija vlasti”.

Ivan Karić, narodni poslanik Zelenih Srbije, govorio  je o tome da bez Fonda za zaštitu životne sredine koji je ukinut nije moguće sprovoditi ekološke politike. Primer gašenja Fonda pokazuje koliko ne znamo da gradimo i čuvamo institucije sistema. On je proteklu sedmicu u ekološkom smislu okarakterisao kao crnu sedmicu, ukazujući na alarmatno zagađenje od strane termoelektrane u Obrenovcu. “Da nije bilo Tvitera i Fejsbuka verovatno slika o katastrofi koja se dogodila u Obrenovcu ne bi izašla u javnost tako snažno i otvoreno”, istakao je Karić. Karić je ukazao na nepovoljan izveštaj Evropske komisije o životnoj sredini, gde se govori o stagnaciji, dok je deo o upravljanju hemikalijama krajnje nepovoljan.

1017597_625831480762940_106729706_n

Srđan Stanković iz Supernatural festivala govorio je o aktivizmu i tome kako su se izborili kod opštine Palilula i grada Beograda za dobijanje prostora na špicu Ade Huje. “Taj prostor je ranije bila deponija a sad smo napravili sistem za zalivanje, posadili drveće, napravili vetrenjaču i planiramo da napravimo “Earth keeprs” školu za najmlađe eko aktiviste, jer su to generacije koje će uvoditi eko standarde u Srbiji.”

Suzana Đorđević je sve razmrdala pitanjem “Šta ste vi lično uradili za poboljšanje životne srfedine?” i time podstakla sve da razmisle da bez ličnog odricanja i svakodnevnog rada ne možemo napraviti pomake. Pozvala je na formiranje manjih platformi i grupa koje bi zajednički radili na postavljenim ciljevima.

Sabina iz Beogradskog festivala cveća istakla je primer Baštališta u Slancima gde se jedan broj ljudi okupio i napravio organsku proizvodnju povrća za svoje potrebe. Ana iz reciklera je govorila o važnosti primarrne selekcije, a Nenad Vulović iz FONET-a je poijasnio da oni objavljuju sve o građanskom aktivizmu u svojoj kategoriji ‘citizen’.

Delegacija EU komisije je u maju pokrenula Twitter kampanju #budiaktivan (#budiaktivna) u kojoj građani predlažu mere za unapređenje životne sredine. Najbolja ideja iz ove kampanje biće realizovana uz podršku Delegacije #EU komisije.

946832_625831470762941_2052973899_n

Kako je debata izgledala na Twitteru pogledajte ovde

TvitUp debata EU komisija

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *