Komunikacija

Tehnike javnog nastupa

Centar modernih veština već više od dvadeset godina sprovodi treninge javnog i medijskog nastupa. Nakon održanih webinara na teme javno zagovaranje, kreiranje praktičnih politika i prikupljanje sredstava održali smo i obuku javnog nastupa kao objedinjujuću za sve prethodne teme. Ova obuka je organizovana za polaznike i polaznice SIPRU „Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje – LIP 2”.

Webinar

Poznato je da su naši treninzi javnog nastupa sastavljeni iz teorijskog i praktičnog dela. Zbog toga smo sadržaj webinara podelili na dva dela. U prvom delu smo se podsetili modela komunikacije i na to dodali važnost uticaja percepcije i filtera na razumevanje naše poruke. Nakon toga smo prošli kroz vežbe disanja. Polaznici i polaznice su imali priliku da probaju tehnike disanja i da ih vežbom usvoje. Takođe smo prošli i vežbe za razmrdavanje mišića lica. Poznato je da je za dobru dikciju potrebna elastičnost, brzina i opuštenost govornog aparata i mišića lica. Pozabavili smo se i informacijama o sedenju u studiju, oblačenju, gestikulaciji i uticaju verbalnog, neverbalnog i paraverbalnog na ukupni utisak o našem nastupu.

Kratka izjava

Drugog dana su učesnici imali priliku da svoje pripremljene poruke od jednog minuta prezentuju uživo. Ovo je bila zamena za vežbu davanja kratke izjave ali je poslužila kao primer za unapređenje veština javnog nastupa. U današnje vreme pandemije Covid 19 i TV stanice su promenile način uključivanja gostiju kao i kriterijume za nastup. Neki od učesnika su već imali iskustva sa takvim situacijama da su se u emisij uključivali putem ZOOM platforme.

Nakon vežbe davanja kratke izjave pristupili smo teorijskom delu u vezi sa pripremom intervjua. Tu smo prošli kroz sve informacije i pitanja koja se pre svago TV intervjua postavljaju. Na samom kraju su učesnici i učesnice imali priliku da se oprobaju u veštinama davanja intervjua i premošćavanju pitanja koja nisu u duhu dogovorene teme. Premošćavanje kao način odgvora na postavljeno pitanje je tehnika kojom učesnici intervjua utiču na smer kretanja intervjua.

Završetak

Ovim je ciklus webinara sa SIPRU završen. I ako je držanje webinara na temu javnog nastupa izazovno naši treneri Igor Jojkić i Miloš Đajić su dobili pohvale od učesnika i učesnica. Verujemo da će se saradnja sa SIPRU nastaviti i na drugim programima.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *