Obrazovanje

Prvi regionalni trening trenera

CMV je zajedno sa partnerima Progres institutom, Forumom Lijeve Inicijative i SDP Crne Gore organizovao prvi regionalni trening trenera (ToT). Ovaj trening je održan od 21. do 23. februara u Bitolju (Bitola). Na njemu je učestvovalo 20 učesnika i učesnica iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Tema treninga je bia pisanje praktičnih politika. Trening su vodili Miloš Đajić i Zoran Stefanovski.

Projekat

CMV zajedno sa partnerima već više godina sprovodi regionalni projekat “Pisanje praktičnih politika na Zapadnom Balkanu”. Rezultat projekta je objavljena publikacija koja sadrži četiri različite praktične poilitike na temu demografije. Čitav projekat se sprovodi pod idejom #SDodgovor tj. zajednički regionalni socijaldemokratski odgovor na zajedničke izazove. Svaka od partnerskih think thank organizacija je napravila svoju nacionalnu politiku koju sada treba prilagoditi različitim kontekstima na lokalnom nivou.

Trening

Ovaj kratki trening trenera je bio namenjen članovima i članicama SD stranaka. Važno je bilo da imaju ili iskustva u pisanju praktičnih politika ili u prenošenju znanja. Trening je zamišljen kao trodnevna instruktaža. Njime smo želeli da osnažimo učesnike i učesnice sa različitim trenerskim tehnikama kao i osnovnim korpusom znanja o pisanju praktičnih politika. Na kraju seminara učesnici su izradilil i predstavili predloge agenda seminara. Takođe su prezentovali uvod u trening kao najvažniji element svakog treninga.

SD odgovor

Pre dve godine pomenute think thank organizacije i fondacije su odlučile da je vrlo važno uspostaviti regionalnu saradnju. Ova saradnja za rezultat treba da ima snažnije ideološko profilisanje stranaka i njihove zajedniče odgovore na regionalne izazove. Do sada je osim zajedničkih politika, uspostavljena saradnja u okviru različitih regionalnih obrazovnih programa. Nakon konferencije u Skoplju verujemo da će se se saradnja između socijaldemokratskih stranaka produbiti. Kao rezultat ove sradnje očekujemo brže priključivanje čitavog Zapadnog Balakana Evropskoj uniji.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *