Saopštenja

I u novom vremenu trebaće nam sindikalno organizovanje

Na drugom ovogodišnjem forumu “političke stranke i sindikati“ u Beogradu su se okupili predstavnici i predstavnice sindikata, udruženja građana i političkih organizacija. Ključna tema sastanka je bilo utvrđivanje mehanizma za koordinaciju u realizaciji „Radničkog proglasa“. Podsećamo da su Radnički proglas iniciarali Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Savez samostalnih sindikata Novog Sada i Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

U prvom delu su predstavljene informacije u situaciji sa angažovanjem stranih radnika na gradilištu Ling Longa. O tome su izvestili aktivisti iz Zrenjaninskog socijalnog foruma. Oni su između ostalog rekli da ova kineska invseticija osim potencijalnog zagađanja, pravi mnogobrojne probleme u lokalnoj zajednici. Jedan od njih je i količina vode koja će se u proizvodnom procesu koristiti i koja će smanjiti pritisak ili ostaviti bez vode određene delove grada. Trenutna situacija sa radnicima iz Vijetnama je takva da im investitor duguje dve zarade. Nekih pedestak radnika čeka da se vrati u svoju zemlju jer nema novca za povratnu kartu.

Aktivisti koji su podržavali štrajk Vijetnamskih radnika i pružali im pomoć uz podršku mnogih sindikata i pojedinaca su to radili sa ciljem da se odbranom njihovih radnih prava brane radna prava svih nas.

Zatim su kolege iz sindikata prehrambene industrije istakle njihove probleme sa dodatnim opterećenjem za postojeće radnike, jer proizvodnja prehrambenih proizvoda raste u kriznim vremenima. Zaposleni su nezdaovoljni, iako rade u odličnim kompanijama ali na žalost te kompanije ne usklađuju zarade sa inflacijom i poskupljenjem životnih troškova. Nedostatak radne snage rezultira da se postojeći zaposleni dodatno opterećuju što predstavlja vid eksploatacije radnika. “Ljudi sagorevaju na poslu ali nemaju velikog izbora. Gde drugde da idu jer se kod svih kompanija dešava isto” – izjavio je jedan o učesnika

Situacija u Fiatu tj. Stelantisu je dodatno zakomplikovana. Pokazalo se da nije bilo moguće razumeti sve elemente problema jer mediji često tendeciozno izveštavaju. Kazne za proteste i blokade podignute protiv sindikalnih lidera pretstavljaju vid pritiska na sindikat. U FIATU će na kraju ostati 500 radnika od njih preko 2000 koliko je danas zaposleno. To znači da će ako bude potrebno biti zapošljavana nova radna snaga za dve i po godine kada bi trebalo da krene proizvodnja novog električnog automobila.

Na kraju je zaključeno da su potrebni sastanci sa članovima i članicama poslaničkih klubova stranaka potpisnica „Radničkog proglasa“ Takođe potrebno je uspostaviti bližu saradnju i međusobno informisanje jer udar na radna prava će biti svakim danom sve veći.

Dijalogom do saradnje – forum političkih stranaka i sindikata već četvrtu godinu zajednički organizuju Olof Palme međunarodni centar i Centar modernih veština.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *