Socijaldemokratija

Aktivizam mladih

Želeći da približe mlade iz sindikata i političkih stranaka Olof Palme Centar i CMV su organizovali novi forum – aktivizam mladih. Forum je održan 2.12.2020 godine na internet platformi ZOOM i okupio je preko trideset učesnika i učesnica. Govornici na forumu su bili Ružica Grabovac Marković predsednica Sekcije mladih u Savezu samostalnih sindikata Srbije, David Cvekić i Dejan Bagarić iz Demokratske omladine i Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih – BUM. Forum je kao i obično moderirala Aleksandra Vidanović.

Na samom početku Aleksandra je učesnicima postavila nekoliko pitanja od kojih je ključno bilo da li je cool biti članica sindikata, političke stranke …

Sindikat

Ružica Grabovac Marković je tokov svog uvodnog obraćanja istakla da se mladi suočavaju sa dezinformacijama i da nisu mnogo aktivni. Najčešće su mlade privlačili putem seminara. Oni su se kao sindikat obraćali pre svega mladima koji su zaposleni i koji nisu upoznati sa svojim radnim pravima. Njihova želja je da kao sindikat mladima pomognu da se izbore sa pravima koja im pripadaju. Navela je “Mladi odlaze iz Srbije jer ne žele da oni i njihova deca žive u nemaštini”.

Rečenica na koju su se mnogi u svojim izlaganjima kasnije osvrtali je bila da je razočavarujuće da generalno kao društvo mlade koristimo kao zavesu. Tužno je da se mladi guraju u prvi plan samo kada treba d ase iza njih sakrijemo i posle ih ostavimo u ćošku. “Onda je normalno da mladi nemaju poverenje u institucije” rekla je Ružica na kraju svog izlaganja.

Političke stranke

Dejan Bagarić je preneo svoja iskustva iz političkog i građanskog aktivizma. istakao je “mladi u Srbiji ne razmišljaju u pravcu aktivizma. Mrzi ih da promene čak i ono što im smeta jer je to za njih izlazak iz komforne zone.” Njegovo iskustvo sa pitanjem da li je cool biti u političkoj sranci pokazuje da se na političke aktiviste gleda negativnije nego na sindikalne aktiviste. Mladi koje on poznaje ne znaju mnogo o sindikatima.

David Cvekić je govorio o svom iskustvu kako se mladi priključuju. On je naveo da su protesti “1 od 5 miliona” bili način za regrutaciju mladih. “Kada se podigne energija i mladima se učini da može nešto da se promeni oni se priključuju”. Tada, na protestima, se pojavio veliki broj mladi koji su želeli da učestvuju u našim aktivnostima”. Mladima nije dovoljno samo da nešto uspešno uradimo pa da odemo kući, mladi imaju potrebu da se povežu, izlaze zajedno i da se druže.

Udruženja građana

Aleksandar Đekić je opisao način na koji su došli na ideju da oforme BUM. Pohvalio se i rezultatima koje su dos ada postigli. Na osnovu njihovih inicijativa usvojeni su mnogobrojni pravilnici u opštini. Fokus nam je bio na mladima i podsticali smo mlade pre svega srednjoškolce da se bore za svoja prava. Naveo je da iz Bečeja veliki broj mladih odlazi u inostranstvo. “Mladi odlaze na studije i ne vraćaju se nazad u Bečej”. Njegovo iskustvo pokazuje da mladima nije prioritet samo ekonomski položaj već da ne mogu da prihvate ovo što se kod nas dešava. Ima i onih koji kažu “Ja neću biti ovde još dugo pa što bih se cimao”. Što se aktivizma mladih tiče naveo je “Mladi misle da je lajkovanjem neke akcije ili vesti na društvenim mrežama od njih dovoljno aktivizma.”

… i za kraj

Ono što je bio lajt motiv foruma možemo sažeti u rečenicu.

“Čim vide promene ili mogućnost za promene mladi se uključuju.”

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *