Socijaldemokratija

Treći ciklus EKO-SISTEM programa podrške

Centar modernih veština sa partnerima Arhus centrom Novi Sad, Fondacijom BFPE za odgovorno društvo i Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine, dobio je i po treći put podršku za projekat unapređenja rada i osnaživanja mreže „Zelena stolica“. Ovoga puta tema projekta su prilagođavanje klimatskim pormenama na lokalnom nivou.

U sredu 31. maja na konferenciji „EKO+SISTEM – Dobro upravljanje životnom sredinom“ potpisani su ugovori i projekat je zvanično počeo. Zelena stolica je jedna od deset podržanih mreža. U podržane projekte mreža direktno će se uključiti 56 organizacija civilnog društva.

Konferencija

Sama konferencija je počela obraćanjem Tanje Petrović koja je istakla da su očuvanje biodiverziteta, zaštita prirode i klimatske promene u srcu delovanja Mladih istraživača već skoro 50 godina. Dodala je da postoji globalno nerazumevanje koliko kvalitet života, dobrobit i opstanak svih zavisi od stanja u prirodi i očuvanja biodiverziteta. Podelila je sa učesnicima podatak iz prošlogodišnjeg Izveštaja o stanju planete da se blizu milion biljnih i životinjskih vrsta u svetu nalazi pred izumiranjem. Posebno je upozorila da se dnevno iskrči površina šuma veličine 27 fudbalskih igrališta. Takođe je dodala da je u Srbiji biodiverzitet relativno očuvan, te da postoji tradicija zaštite prirode, ali i duga istorija centralizovanog upravljanja zaštićenim područjima. Naglasila je da zaštićena područja treba posmatrati kao osnov za održivi razvoj zajednica.

„Želja nam je da od građana napravimo saveznike u dostizanju ciljeva Zelene agende i otvorimo procese za sve zainteresovane strane, a pre svega za stanovnike zaštićenih područja i okoline,“ rekla je Tanja Petrović.

Bolja javna uprava

O učešću građana u procesima donošenja odluka govorilo se na panelu Bolja javna uprava – bolja životna sredina. Mreža Zelena stolica ima veliko iskustvo o učešću građana u radu Narodne Skupštine. Govorilo se i o preprekama za učešće javnosti, kao i uspostavljanju partnerstava između civilnog društva i javnog sektora, ali i o značaju transparentnosti u radu javnih organa, koja u Srbiji često izostaje.

Nakon toga je u radnim grupama bilo reči o ulozi žena u dobrom upravljanju životnom sredinom, saradnji OCD i institucija u ovom domenu, i podsticanju mladih da se više uključe u  pitanja upravljanja životnom sredinom.

Jedan od zaključaka konferencije je da se recept za efikasno upravljanje životnom sredinom u Srbiji krije baš u ovoj igri reči EKO + SISTEM, jer bez svesti o stanju u životnoj sredini i funkcionalnog sistema koji počiva na transparentnosti, uključivanju građana i saradnji između civilnog društva i javnog sektora, nema ni dobrog upravljanja životnom sredinom.

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *