Blog

Kampanja u BiH – parada obećanja visoke politike, žene na margini

Tačno je sedamnaest dana ostalo do lokalnih izbora u BiH. 07. oktobra će stanovnici BiH izabrati nove načelnike, kao i odbornike u općinskim vijećima. A kampanja?

Na zapadu ništa novo, osim da je možda situacija na državnom nivou diktirala i samu kampanju, te tako nametnula da se vodi visoka politika na svim javnim skupovima, bilboardima, kao i javnim nastupima.

Pred političarima je u ovih nekoliko dana kampanje zadatak da ubijede birače da su oni najbolja opcija za probleme lokalne zajednice, kao i da ih uvjere da su oni baš i ti koji će ih riješiti.

Tako su na javnim skupovima pričali o “ovim” ili “onim”, autoputu, pregovorima o rješavanju problema “Sejdić-Finci”… Tek poneki kandidati govorili su o problemima lokalne zajednice u kojoj se bore za svoje političko mjesto.

Dok su jedni defilovali, BH gradovima i građanima pokazali svoje kandidate za predstojeće lokalne izbore koji će biti održani 7. oktobra, drugi su se obučeni u plavo, prepoznatljivu stranačku boju, Sarajevom vozili autobusima i poručili građanima da ‘Glasaju srcem’.

Braća Lijanovići iz Narodne stranke radom za boljitak u bitku za glasove krenuli su još ranije pod krinkom reklame za kupovinu domaćeg, začinjene prepoznatljivim srcem koje godinama nudi ova stranka.

Bilboardi su obljepljeni lošim photoshopom, gdje poznati BH glumci imaju plave oči, kandidati za načelnike poput folk pjevačica imaju pudera na izvoz, itd, itd…

Oni sa manje para, kačili su loše otprintane stranačke flajere za brisače automobila na parkinzima. No, većina, makar onih koje zovu velikim strankama, kampanju je započela mnogo ranije, govoreći iz skupštinskih klupa, sa ministarskih pozicija, ili mjesta načelnika opština.

Već sada je sigurno da će se kampanje većine stranaka više baviti onim što nema mnogo veze sa lokalnim izborima. Tako je nekoliko dana ranije lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predstavljajući kandidate ove stranke, poručio:

“Mi želimo evropsku Bosnu i Hercegovinu, ali želimo u toj Bosni i Hercegovini apsolutno ustavno jednako kao sa druga dva naroda.”

Niko doduše ne zna, kako će se, recimo prosječan građanin Mostara, Sarajeva ili Banjaluke, sjediniti sa tom imaginarnom evropskom BiH, dok se ne počisti smeće s ulica ili riješi problem asfaltiranja gradskih ulica.

Priče o svemu tome – biće mnogo manje, a više floskula o ustavnim promjenama, opstojnosti ovog ili onog naroda ili puta Bosne i Hercegovine ka Evropi.

Stiče se utisak da se uopće nisu trudili da naprave neke dobre programe, a vjerujem da dobar dio njih uopće nije motivisan da pobjeti, već su tu čisto što ih je neko preporučio ili im je naredio. Oni koji mogu nešto obećati su partijski lideri. S druge strane, oni kad dođu u lokalnu sredinu ‘pretrče’ preko tih problema i zakače se za neku priču koja nema veze ni sa lokalnim zdravstvom, ni upravom, ni obrazovanjem, već se bave temama koje su više vezane za opće izbore i teme relevantne za nivo države ili entiteta.

Ili je sve ovo uvertira u veliku borbu na općim izborima 2014.?

Uvijek postoji smiješna strana izbora, pa je tako kandidat SDA za načelnika opštine iskoristio parolu: “Dođe čovijek vedra čela i napravi čaršiju od sela”, bez da je konsultovao lektore, na nekim bilboardima postoje kandidati sa istim prezimenom, a spomenuti se mora i mladi kandidat SBB-a koji je iskoristio popularnu seriju “Larin izbor”, te je fotomontažom smjestio sebe na glavni plakat popularne serije pod sloganom: “Rajin izbor”… I tako u nedogled…

Položaj žena kako na kandidatskim listama, tako i u samoj kampanji je blago rečeno sramotan. Još ako dodamo da je PRESS RS pokrenuo i izbor za missicu izbora, gdje se kandidatkinje iz Republike Srpske same prijavljuju, a birači do 7. oktobra biraju najljepšu SMS porukama. Iako i stranke i prijavljene kandidatkinje u tome ne vide ništa loše niti uvredljivo, premda je akcija pokrenuta pod izgovorom da žene ionako nisu dovoljno vidljive.

Iz Helsinškog komiteta rečeno je da se ovim zapravo pravi kič i šund te se time prikrivaju egzistencijalni i ozbiljni problemi svake lokalne zajednice.

Kandidatkinje su stavljene u pozadinski dio kampanje, bez prava da istupe i preuzmu lidersku poziciju u kampanji. Čak i kandidatkinje za načelnice nemaju dovoljnu hrabrost i podršku. Kandidatkinje za odbornice pak, potisnute su na pozicijama, odgurnute od starijih kolega, ali i mladih koji se bore za svoje parče neba na političkoj sceni lokalne zajednice…

Nadati se da će kampanja poprimiti ozbiljne konture lokalne politike, bar u zadnjoj sedmici provođenja iste, o čemu ću vas rado izvještavati…

Do tada, nasmiješite se i držite nam fige da znamo kome ćemo dati glas za bolji život u lokalnim zajednicama.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *