Aplikacija koja vam može spasiti život

 

U poslednje vreme intenzivno razmišljam o tome kako bi nevladine organizacije mogle da iskoriste digitalni razvoj i nove tendencije u poslovanju da unaprede svoj rad, odnosno da korisnici njihovih programa i usluga dobiju nešto što će rezultirati lakšim i kvalitetnijim životom. Konkretno, unapređena upotreba mobilnih telefona i njihovo pretvaranje u osnovni uređaj u našim životima je veoma važna i čini mi se da svako ko želi da komunicira ili radi sa ljudima mora ovo da iskoristi.

Pisala sam već o tome kako bi civilni sektor morao da rastući trend upotrebe pametnih telefona i tableta uključi u svoje komunikacijske planove i prilagodi način komuniciranja, a sada me posebno interesuje razvoj aplikacija za mobilne telefone. Tačnije, kakva je to aplikacija koju bi neka nevladina organizacija mogla da ponudi tržištu koja bi unapredila rad organizacije i olakšala život ljudima, a opet bila cenovno prihvatljiva?

Posebno me ovo okupira nakon inspirativnog predavanja Alfa Rehna na Spark.me konferenciji koji je govorio na temu inovacija i kako smo počeli da zloupotrebljavamo taj termin. Kada je govorio o inovacijama na tržištu mobilnih aplikacija spomenuo je primer aplikacije YO, čija svrha je da prijateljima koji imaju takođe instaliranu aplikaciju, možete poslati poruku “YO”, na šta vam oni mogu odgovoriti takođe sa “YO”. Pitanje je kome to treba i zašto? Iako ova aplikacija u pogledu cifara nije zanemarljiva (oko milion korisnika i  čini mi se da je procenjena vrednost na milion eur), ona ne radi ništa novo, a daleko od toga da čini život učini kvalitetnijim i lakšim. Njegova teza je da treba inovirati, ali ne više u sektoru zabave i zezancije, već stvarno unaprediti nekome život. Kao zanimljivost je još naveo da se svi “inovatori” obraćaju njegovom sinu tinejdžeru koji nema finansijskih prihoda dok su njegovi roditelji iako vrlo dobro situirani potpuno zanemareni.

plakat za aplikaciju

Jako me je obradovalo kada sam pre desetak dana u gradskom prevozu videla reklamu za aplikaciju “Bezbedna” koleginica iz Autonomnog ženskog centra. Pomislila sam “to je to”. Aplikacija koja može nekome promeniti život. Borba protiv nasilja nad ženama je dobila i svoj digitalni oblik. Suština je da uz pomoć aplikacije, žena u trenutku kad je ugrožena može poslati hitan poziv za pomoć najbližima, ali i policiji, službi hitne pomoći, centru za socijalni rad ili SOS telefonu u svom gradu.  U aplikaciju se unose brojevi telefona osoba/zaštitnika kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozivom u pomoć u trenutku ugroženosti. Jednim klikom zaštitnici dobijaju poruku da je neko njima blizak u opasnosti, kao i automatsku informaciju o njenoj lokaciji, te će biti u prilici i da organizuju pomoć. Aplikacija se može povezati sa bluetooth narukvicom, a poziv za pomoć se može poslati samo pritiskom na dugme na narukvici, što daleko olakšava slanje poziva u pomoć u opasnim situacijama.

bezbedna

Žene koje trpe nasilje nisu samo neobrazovane i tehnološki nepismene žene, često koriste pametne telefone (a sa njihovim daljim prodorom na tržište koristiće ih sve više), i ova aplikacija im može mnogo značiti.  Ako ste, daleko bilo, doživeli nasilje, ovde možete saznati kome se možete obratiti za pomoć. Ako je imate instaliranu u trenutku kada ste ugrožene, verovatno ćete uspeti da pozovete pomoć.  Čini mi se da ova aplikacija možda i najveću primenu ima kod žena koje su preživele nasilje i sada im je teško da se ponovo osećaju bezbedno ili kod žena koje su progonjene od strane bivših partnera ili “obožavatelja”. Mala investicija u bluetooth narukvicu i uz komad nakita imate efikasno sredstvo koje vam može spasiti život. Aplikacija radi iz bez nje, ali je ovo predviđeno upravo da biste u slučaju ugroženosti izbegle traženje telefona po torbi, otključavanje i pokretanje.

Kreiranje aplikacije „Bezbedna“ deo je dugoročne regionalne kampanje „Potpisujem“ čiji cilj je da država, koja je potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, počne da u praksi i primenjuje njene odredbe i tako unapredi zaštitu žrtava nasilja. Ako već niste, pridružite se kampanji i potpišite peticiju za primenu konvencije.

Za kraj, skinite i proučite aplikaciju i dodajte je radnjama koje inače koristite da biste bile bezbedne, jer kako koleginice iz AŽC-a ističu, ona je još jedna mogućnost, ali ne i zamena za odgovoran odnos prema bezbednosti. Ova aplikacija je za mene, prava inovacija i mnogo više od toga. Neka samo jedan život bude lakši i lepši zbog nje, pa možemo reći da je opravdala svoje postojanje.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *