Blog

Komunikacijska anarhija

Komunikacijska anarhija je pojam koji nećete pronaći u rečnicima, ali koji bi, držim, hitno trebalo uvesti u domaću upotrebu, a bogami, i u zakonodavstvo. Naprosto, mislim da je tolerisanje te „razbarušenosti“ i ležernosti u informisanju građana za društvo u kojem živimo nedopustiv luksuz.

Slučaj „mleko

Moguće da se većini popeo na vrh glave, ali toliko ilustrativan za naš predlog (ono o komunikacijskim prekršajima), da bi bilo grešno prevideti ga. Ovog puta uopšte ne bih da raspravljam zašto je aflatoksin (za koji smo tek čuli, a postao nam je najčešće izgovorena reč) zanemaren u pro[logodi[njem rodu kukuruza. Krize se, vidimo, dešavaju i boljima, ali, kada se otkrije da je umesto junetine podmetnuto konjsko meso, niko od zvaničnika ne pokušava da ubedi narod da su konji pasli pored goveda i da su se čak sa njima družili, pa  to, takoreći, samo neznatno nije junetina. Kad se desi-desilo se, ne brani se, već objašnjavaj i informiši. To sve pod uslovom da su funkcioneri obučeni za krizno komuniciranje. Ali ne, oni su se naučeni rodili i najbolje im je da se okruže onima sa istim urođenim talentima.

koraks_21_2

Hajde da pokušamo sa jednostavnom logičkom analizom. U samo dva dana, manje – više  iz istih izvora stigle su sledeće informacije:

– Svo mleko je ispravno.
– Mleko koje je moguće neispravno povučeno je iz prodaje (mada je svo ispravno).
– Ministarstvo objavljuje spisak neispravnog mleka (mada je svo mleko ispravno).
– Mi nemamo laboratoriju koja može da dokaže nalaze (ali je mleko ispravno).
– Građani treba da proveravaju broj lota ( šta je „lot“ – pita se obični građanin) i da ne kupuju ako pripada neispravnoj seriji (mada je, kao što smo prethodno čuli, svo neispravno mleko povučeno).
– Građani piju mleko na sopstvenu odgovornost (ali nema nikakvog razloga za strah).
– Mleko je strašno neispravno (mada mi nemamo laboratoriju koja to može da dokaže). Naravno, poslednja informacija nije iz pređašnjih izvora.

307375_4896205915526_1219666498_n

preuzeto sa http://forum.krstarica.com/showthread.php/606671-Otrovi-u-svakoj-%C4%8Da%C5%A1i-mleka

Samo čekam da mi neko kaže da građani nemaju razloga ni da budu zbunjeni. Sve je kristalno čisto i jasno. Jedino što ja vidim kao jasno je da niko nije i neće odgovarati zbog „brži-jezik-od-pameti“ sindroma. Dokle će se sve meriti stranačkim aršinima, bez svesti da funkcija znači odgovornost i za komunikaciju sa građanima, za nevređanje njihove inteligencije. U doba najbrže moguće razmene informacija, stvarno je neverovatno tako ponižavati svoje sopstveno društvo.

Dakle, uvedimo komunikacijski prekršaj, ali dosledno, bez političkog imuniteta, nezavisno odakle dolazi. To sad više nije pitanje PR struke i dobre prakse. To postaje pitanje zdravog razuma koji nam je, složićete se, preko potreban.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *