Blog

Lekcije iz pregovora

Pre neki dan, nakon 5 nedelja, završeni su pregovori o budućoj Nemačkoj Vladi između CDU/CSU i SPD. Koalicioni sporazum ima 180 strana. Da dobro ste pročitali 180 strana dokumenta u kome su sadržane sve politike, mere i rešenja koja će buduća nemačkaVlada preduzeti. Neka od tih rešenja su revolucionarna, a neka samo oslikavaju težinu zadatka koji je stajao pred pregovarčima i pregovaračicama.  Za one koji znaju nemački čitav tekst sporazuma možete preuzeti ovde.

angela

Ključne mere

lista od 11 ključnih mera kloje su do sada komunicirane izgleda ovako:

1 ) Minimalna zarada na nacionalnom nivou je  8.50€/radni sat

2 ) Starosna granica za odlazak u penziju smanjena na 63 godine

3 ) CDU će u budućoj Vladi imati pet ministarstava ( + kancelarku), SPD 6, a CSU 3 . Imena ministara/ministarki biće poznata nakon unutarstrančkog glasanja svih članova/ica SPD .

4 ) Gornji limit na povećanje zakupnina (maks 10 % iznad lokalnog proseka) .

5 ) Uvodi se putarina za sva vozila iz inostranstva

6 ) Uvodi se dvojno državljanstvo

7 ) Povećanje državne potrošnje  za 23 milijarde eura (uključujući  5 milijardi za obrazovanje i univerzitete…), ali  bez novog zaduživanja ili povećanja poreza

8 ) Privremeni ugovor  o radu ograničava se na 18 meseci  i dodaje se obaveza poslodavaca da nakon 9 meseci izjednače platu privremeno zaposlenog radnika sa stalno zaposlenim.

9 ) Penzijska reforma  predviđa minimalnu penziju od 850 eura mesečno za one sa najnnižim primanjima i poboljšane invalidske penzije.

10 ) Smanjenje subvencija za korišćenje snage vetra, sa ciljem da se do 2013. godine proizvodi 60 % zelene energije.

11 ) Uvodi se porez na finansijske transakcije

 

Koraci do Vlade

O ovom koalicionom sporazumu će se izjasniti 475.000 članova/članica SPD-a. Cenzus za uspešnost unutarstranačkog referenduma je 20% izašlih, a rezultati će biti objavljeni do 14. ili 15. decembra.

Ako unutarstranački referendum uspe, očekuje se da Bundestag bira novu Vladu sa kancelarkom Merkel na čelu 17. decembra,  gotovo 3 meseca nakon izbora. Naravno rađena su i istraživanja među članovima i članicama SPD-a , ali pre objavljivanja punih detalja o postignutom kolaicionom sporazumu, koja su pokazala da je oko 44%  članova/ica protiv velike koalicije.

O sporazumu su se izjašnjavale i poslaničke grupe u Bundestagu. Parlamentarna grupa CDU / CSU je odobrila sporazum.  Od  311 poslanika i poslanica iz te poslaničke grupe 3 je glasalo protiv, a pet je bilo uzdržano.  SPD  parlamentarna grupa je uz dva uzdržana usvojila koalicioni sporazum.

rukovanje

Naučene lekcije

Pre svega fascinirao me je nivo unutarstranačke demokratije SPD-a gde bez obzira na dodatno vreme njihove procedure nalažu da se o sporazumu izjasne svi članovi i članice. Moram priznati da su to pomaci u unutarstranačkoj demokratiji koje bih voleo da vidim i u našim strankama.

Na osnovu dve ankete sprovedene tokom prethodne nedelje, većina birača podržava SPD-a podržava koalicioni sporazum (za 70% i 78% respektivno u najnovijim anketama Emnid i Forsa). 475,000 članova SPD-a o sporazumu glasa putem pošte, a najavljeno je da će rezultati biti objavljeni za vikend 14.-15. decembra. Neophodno je da glasa najmanje 20% članova.

Prema anketi koju je sproveo FGV 52% birača je zadovoljno koalicionim sporazumom, 65% pristalica CDU/CSU koalicije i 64% pristalica SPD-a. 26% birača nije zadovoljno koalicionim dogovorom.

Nemački Bundesrat u utorak je podneo zahtev Ustavnom sudu da zabrani ekstremno-desno krilo NPD-a. Kancelarka Merkel, iako ne učestvuje direktno, podržava zabranu.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • admin

    Neki od Komentara sa Facebook-a
    Jelena Volić – Postoji razlika između dugoročne politike jedne tradicijom bogate stranke i politikanstva koje svakodnevno gledamo, pre svega na srpskoj političkoj sceni, a potom i na ostalim. Velika koalicija je uvek problematična i rizična. Ona, naravno, za profesionalne političare znači mnogo – to bi vi demokrate najbolje mogli znati – moć, pozicije, finansijske prednosti i razne druge povlastice. Ali da li je dobra, to je predmet žestokih diskusija. SPD se lomi i mislim da je to dobro. Ukoliko baza bude odbacila koalicioni sporazum mi onda zaista možemo govoriti o početku jedne nove epohe. Socijaldemokratija se urušava zato što je sa čuvenom zabludom “socijaldemokratije centra” napustila svoj tradicionalni prostor. To nije prvi put da se nemačka socijaldemokratija pod parolom “spašavanja države” zaputi u pravcu koji nije deo njene ideološke teritorije. Politička elita SPDa, partijski pregalnici, žele na vlast – ja nisam baš sigurna da njih baza mnogo interesuje. Iste sile deluju i na srpske i na nemačke političare. Iste zablude vode i jedne i druge partijske lidere. Na njihovu veliku žalost, biće da se građani više ne daju spinovati. Porazno je da politička elita najmoćnije evropske države razmišlja o tome šta birači najviše vole, mesto da razmišlja o budućnosti Evrope. To da prosvećena politika promišlja i reformiše, čak i onda kada su reforme za građane bolne, da ubeđuje, diskutuje, uverava – to je izgleda ostalo izgubljeno negde u eri Branta i Šmita. Argumentacija da poltiku Angele Merkel treba “staviti pod kontrolu” u strukturi velike koalicije – ona više ne pije vodu. Velika koalicija znači svakodnevni politički život bez opozicije. To su rizične stvari. Velika koalicija će oštetiti SPD i istanjiti još više njenu ionako istanjenu ideološku potku. Levo krilo SPDa se tome odupire i među njima ima veliki broj istinskih nemačkih intelektualaca – NE političara.

    Aleksandar Ivkovac – Neposredno izjašnjavanje članova SPD ne prolazi bez kontroverzne diskusije u javnosti, uglavnom se postavlja pitanje, da li su nosioci partijske knjižice socjialdemokrata ravnopravniji od ostalih birača – niko ozbiljan, međutim, ne dovodi u pitanje pravo SPD da oblikuje unutarstranačku demokratiju (što je i ustavni imperativ).sam koalicioni sporazum nije za ushićenje – nema tu velikih koraka i odlučnih rešenja. Minimalna cena rada uvodi se tek od 01.01.2015., a zapravo tek od 2017. godine. Dvojno državljanstvo mogu da imaju samo deca stranaca koja su rođena u Nemačkoj. Putarina za strana vozila je teško spojiva sa pravilima EU. Penzija sa 63 samo pod pretpostavkom da osiguranik ima 45 punih godina radnog staža. Ograničenje rasta zakupnina stiže kasno – prethodnih godina zakupnine su već skočile u proseku 20%.verujem da će članstvo SPD, uprkos snažnim otporima, izglasati ovaj koalicioni sporazum – odbijanje sporazuma bi stranku, koja je ove godine obeležila 150 godina postojanja, dovelo do ruba implozije. Prođe li izjašnjavanje onako kako priželjkuje rukovodstvo, Zigmar Gabriel biće stvarni pobednik izbora od 22. septembra, koalicionog pokera i unutarstranačkog izjašnjavanja koje će se obaviti putem pisma.