Blog

Lociranje (identifikacija) glasača putem tvitera

Pred Vama je prevod teksta sa američkog sajta www.140elect.com za koji smo od urednika dobili saglasnost za objavljivanje. 

Sveti gral političke kampanje na Tviteru je da identifikuje geografsku lokaciju korisnika. Stalno nas pitaju za rešenje tog problema. Nažalost, to nije lako kao što se čini. Postoje dva zvanična načina pronalaženja lokacije korisnika, a nijedan od njih ne funkcioniše. Polje za lokaciju u profilu korisnika je retko kada ispunjeno nekom stvarnom lokacijom, kao npr. grad ili država u Americi. Najčešće ljudi pokušavaju da budu duhoviti na Twiiter uobičajen način, kao što je “ovde”, “onde” ili “svuda”. Druga tačka neuspeha je geokodiranje tvitova. Iako Tviter omogućava da vaš mobilni telefon prikaže geografsku dužinu i širinu dok tvitujete, to se najčešće ne koristi. Od gotovo 9 miliona tvitova koje smo prikupili za predstojeće izbore 2012. –e  godine, manje od 0,5% uključuje geokod.

Konačno smo došli do rešenja. To zovemo kontekstualno geokodiranje. Ako korisnik iznova tvituje o nečemu što je fiksno u prostoru, ili prati nalog koji je povezan sa geografskim regionom, možemo pretspostaviti da je zainteresovan za tu lokaciju. Ova tehnika se formira u našoj bazi podataka za 2012twit.com. Pre mesec dana smo odustali od Sare Palin (Trči Sara, trči, još uvek nije kasno!), i počeli smo da prikupljamo tvitove koji spominju sve kongresmene, senatore i guvernere koji su na vlasti. Ubrzo smo uvideli da se ovi podaci mogu koristiti da se geografski lociraju korisnici Tvitera. Svaki političar na vlasti se nalazi u određenoj državi. Što više korisnik tvituje o političarima iz neke države, to je veća njegova povezanost sa tom lokacijom.

Sada smo počeli tu vezu još više da jačamo prikupljanjem lista svih pratilaca svih političara na vlasti. Što više državnih političara neko prati, to više on pokazuje interes za tu državu. Upoređivanjem tvitova nekog korisnika, možemo identifikovati korisnike koji su čvrsto povezani sa jednom ili sa više država. Koliko podataka postoji? Izuzetna količina. U jednom eksperimentu, okupili smo pratioce svih demokrata na vlasti, i otkrili 689 hiljada jedinstvenih Tviter naloga. Ovo će biti sjajna lista Tviter glasača organizovanih po lokaciji.

 

by ADAM GREEN on NOVEMBER 19, 2011

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *