Blog

O mehanizmu “Zelene stolice”

Na Dan planete zemlje 22. aprila 2013 godine održan je Okrugli sto i sednica Odbora za zaštitu životne sredine. Tema Okruglog stola je bila “Učešće javnosti u donošenju zakona”. Tada je predsednica odbora gospođa Milica Vojić Marković obećala  da će iskoristiti mogućnost u Poslovniku i osnovati “Zelenu stolicu” u Odboru za zaštitu životne sredine.  Veoma smo se obradovali i našoj sreći nije bilo kraja.

Mnogi će reći da je to mali pomak i da neće doneti ništa novo. Možda je mali ali ja se uvek vodim logikom da  kada uspete da zauzmete neki prostor onda je jako teško da vas iz njega izbace. Takođe sada ostaje na svima nama da opravdamo ukazano povrenje, jer ovo nije akcija samo za jednu priliku već mi očekujemo da će i drugi skupštinski odbori slediti ovaj primer, pre svega Odobr za ljudska prava i ravnopravnost polova. Odmah nakon Okruglog stola svi predstavnici OCD koji su bili prisutni seli su i zajednički napravili plan kako taj mehanizam zaista  treba da izgleda da bi bio funkcionalan.

zakljuci 600x300 2

 

Kako mehanizam izgleda?

Teoretski mehanizam izgleda ovako. S obzirom na to da je predsednica odbora Milica Vojić Marković na početku rekla da ona nema ništa protiv “Zelene stolice” ali da je za nju najveći problem predstavlja kako da selektuje organizacije kojima bi slala poziv zajednički smo odlučili da to budu Mladi istraživači Srbije. Tako će nadalje svaki poziv za sednicu Odbora biti upućen njima. Nakon toga oni pogledaju dnevni red sednice i u bazi potraže adekvatne eksperte i organizacije shodno predloženom dnevnom redu. Nakon toga eksperti prihvataju poziv za učešće i Mladi istraživači ih predlažu odboru. Eksperti bi trebalo da odmah pristupe izradi platforme sa kojom se ide na sednicu odbora koja bi bila polazište i koja bi garantovala da oni ne govore u svoje ime već u ime prijavljenih OCD. Na predloženu platformu svi mogu dati sugestije.  Kada se sednica završi pozvani eksperti izveštavaju o dešavanjima i svojim zalaganjima na sednici odbora kao i predlozima do kojih se došlo.

 

Pravljenje baze

Da bismo došli do relevantne baze eksperata/kinja dogovor je bio da Mladi istraživači Srbije postave upitnik na svojoj online platformi. Zajedno sa linkom koji vodi na upitnik poslato je i pismo u kom smo objasnili ideju “Zelene stolice“. Poslata su pisma na sve mailing liste do kojih smo mogli doći. Smatrali smo da je ovaj predlog pravedan i da svima daje priliku da učestvuju. Rezultat je sledeći: 39 organzacija civilnog društva je poslalo svoje predloge i CV eksperata koje predlažu.  Sada imamo polaznu bazu koju ćemo koristiti shodno dnevnom redu budućih sednica Odbora.

 

Zaključak

Trebaće nam neko vreme, sigurno, da se svi uhodamo jer sve što radimo je prvi put i probijamo led. Nemamo neki primer dobre prakse na koji bi mogli da se ugledamo. Smatramo da je ovo odlična prilika da organzacije koje se bave životnom sredinom pokažu svoj kapacitet i ekspertizu i pomognu članovima i članicama odbora da na političku agendu ubace teme iz oblasti životne sredine i održivog razvoja. Naravno svaka preporuka i sugestija koja može doprineti unapređenju procesa je dobro došla.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *