Blog

Snaga Twittera

Juče je, kao što svi znamo, održana IX runda dijaloga o Kosovu i Metohiji. Moja očekivanja su bila da će se ovoga puta do sporazuma doći, jer su, poslednjih dana,  iz medija, stizale takve naznake. Naprosto živa diplomatksa aktivnost koja je postojala morala je dati neki rezultat. Na žalost izgleda da su moje nade bile prevelike jer sporazuma još uvek nema.

Mediji

Ono što je sigurno obeležilo jučerašnji dan je način na koji su mediji u Srbiji i svetu pratili pregovore i kako je  društvena mreža Twitter ponovo došla u fokus kao najbrži direktan kanal komunikacije. Ono za šta se Twitter odavno izborio, a to je da je postao zvanični kanal kroz koji  možemo saopštavati svoje stavove. O brzini tvitera od 23 sekunde koja je davno iznesena ne bih ovoga puta. Moram priznati da mi je žao što u Srbiji još uvek mnogi političari i političarke ne razumeju snagu Twittera i naravno nemaju svoje naloge na njoj plašeći se ko zna čega. Uticaj tvitova kosovske Ministarke za EU integracije Vilore Citaku (valjda se čita Fljora Čitaku neka mi oproste što ne znam) na izveštavanje stranih medija je sigurno bilo veliko.

citaku

Isto tako mnogi su primetili da je Carl Bildt, Stefan Fule i Jelko Kacin imali šta da kažu i da podstaknu učesnike i učesnice dijaloga.  Žao mi je što naša delegacija u svojim redovima nije imala ni jednog aktivnog tviteraša ili tviterašicu. Očigledno je da su trebali ovoga puta na put da povedu Mlađana da parira tvitovima EU zvaničnika i druge strane.

kacin

file

carl bildt

 

 

OK, sad će opet konzervativni deo javnosti, kao mnogo puta do sada,  reći “…nisu oni otišli tamo da se zabavljaju i tivtuju, već da vode teške pregovore za dobrobit naroda i države.” Saglasan sam sa tim ali kada posmatramo u komunikacijskom smislu sve do kraja pregovora vi niste mogli da čujete šta su naši pregovarači rekli, niti koji su stavovi ili problemi sa kojima se susreću tokom pregovora. Takođe oni i kada su se obraćali, obraćali su se preko Vulina i to pre svega našoj javnosti, a ne Internacionalnoj (bar ja nisam primetio) što je opet greška.

Portparolka baronice Ešton Maja Kocijančić je čitav dan izveštavala o tome šta se dešava i koje su dalji koraci koje će gospođa Ešton preduzeti. To je sigurno olakšalo praćenje novinarima i izbeglo sažela u 7 tvitova sve šta je ona rekla na konferenciji za novinare (KZN) na kraju jučerašnjeg dana.

kocijancic 2

Imidž

U odnosima sa javnošću stvaranje slike (imidža)  je izuzetno važno jer mi naš identitet kroz komunikaciju pretvaramo u sliku koju javnosti sa kojima se susrećemo imaju o nama. Isto je tako i sa državama, Vladama… Na žalost kada komunikacija izostane izostaće i i stvaranje slike ili još gore, ona će se praviti na osnovu stereotipa i predrasuda koje po nas u Srbiji nikada nisu dobre. Imidž otvorenosti, modernosti, proaktivnosti je nešto što sigurno može da doprinese boljem ugledu samog pregovaračkog tima kao i zemlje u celini.

Sve u svemu nadam se da će ovaj jučerašnji  primer podstaći sve naše političare da postanu aktivniji, povežu se svojim kolegama iz sveta i razgovaraju pred očima javnosti o svim važnim problemima.

P.S. šteta što B92 u svom izveštaju nije pomenuo i Vlore Citaku

P.P.S.  Vlore Citaku prva lasta twittera

P.P.P.S. Vlora Citaku je opet prva oglasila da je sporazum postignut

citaku imamo sporayum

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 • Tomica

  Postovani Milose,

  O snazi drustvene mreze kao sto je Twitter se uveravam svaki dan. Aktivno je koristim kako za privatne, tako i za poslovne svrhe.

  Sto se tice nasih “igraca” u pregovorima i njihovim (ne)koristenjem drustvenih mreza kao aktivnog i efikasnog kanala komunikacije…nemam sta posebno da kazem osim “Nisam iznenadjen”.

  Neki od nasih funkcionera imaju naloge na pomenutom Twitter-u, ali su retko koji aktivni na dnevnoj osnovi. Uglavnom se te aktivnosti svode na privatne stvari.

  Moje misljenje o koriscenju drustvenih mreza je sledece: Do prave ekspanzije primene istih ce doci kada nasi privrednici, politicari i ostali shvate pravu moc Internet mreze i kada napokon krenu da na pravi nacin koriste njene potencijale. Do tada…slusacemo medije i verziju novosti koju nam oni serviraju.

 • zoran petrovic

  Sta li glavni odbor Demokratske stranke misli o ovome poštovani Ðajiću?