A sada slijedi borba…

SDP BiH je nakon izbornog debakla u oktobru ove godine, 06. decembra održala vanredni kongres na kojem se biralo novo rukovodstvo partije.

I na samom početku treba jasno reći: za izborni debakl nije kriv samo dosadašnji Predsjednik Zlatko Lagumdžija, neko je tamo sjedio s njim i donosio odluke, klimao mu glavom i podržavao ga. Zato je možda i dobro što kongres nije imao notu optuživanja, svađa i prebacivanje krivice jednih između drugih.

Osim novog rukovodstva, delegati na trećem vanrednom kongresu birali su članove Glavnog odbora i glasali su za ujedinjavanje sa USD-om (Unija socijaldemokrata koja je nastala od SDU- stranka demokratske unije, a svi oni su zapravo nastali od odlazećih članova SDP-a). Mijenjali su delegati i Statut partije, pa je tako usvojen princip jedan član- jedan glas što je dobar početak za samu demokratizaciju SDP-a. Usvojen je i sporazum sa pomenutim USD-om.

Slika preuzeta sa sajta sdp.ba

Ali da me vratimo na rukovodstvo… Pet kandidata borilo se za funkciju nasljednika Zlatka Lagumdžije: Selim Bešlagić, Nermin Nikšić, Besima Borić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić. U prvom krugu niko od njih nije dobio potrebnu većinu da preuzme funkciju: Nikšić je dobio 231 glas, Bešlagić 207, Besima Borić 15, Mirko Pejanović 19 i Svetozar Pudarić 36 glasova.

Išlo se u drugi krug… A biralo se između Nikšića i Bešlagića. Na kraju SDP BiH prema odluci Kongresa i delegata preuzet će Nermin Nikšić koji je sa samo 9 glasova razlike pobijedio Bešlagića.

Niksic kongres

Mora se spomenuti i uloga Foruma mladih SDP BiH koji nije odustao od svojih kandidata za Glavni odbor, a koje je kadrovska komisija ovim ili onim kriterijumima izuzela sa kandidatke liste, te su se za njih skupljali potpisi na samom Kongresu i onu su vraćeni na kandidatsku listu.

Još treba dodati da raduje činjenica da su se u Glavnom odboru našli novi ljudi, mladi ljudi, koji žele i hoće da rade, koji ne odustaju od ljevice u BiH i koji neće dopustiti SDP-u da bilo kakva odluka škodi članovima ili simpatizerima. Oni do sada nisu imali prilike da se pokažu, OVO JE NJIHOVA PRILIKA! Interesantno je da za Glavni odbor nisu imali podršku neki od istaknutijih članova SDP BiH: Hamdija Lipovača, Predrag Kurteš, Rusmir Mesihović, Marin Ivanišević.

I šta sada? Pa do redovnog Kongresa koji će se održati u oktobru nredne godine, slijedi borba… Borba da Nermin Nikšić zajedno sa svojim saradnicima uvjeri članstvo da SDP BiH ostaje na putu ljevice, da mu je stalo do mišljenja članstva, treba partiju vratiti na pravi put. Jer bez ljevice nema ni socijaldemokratskog puta BiH…

Treba reći i hvala dosadašenjem Predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji. Na svemu što je uradio za BiH. Ne treba ni njega otpisati… Treba cijeniti njegove godine u SDP-u, jer ne zaboravite svi su gla slavili 2010. kada je SDP i pisao pobjedu na izborima. Kada smo pali, kriv je samo on… Eh pa ne ide to baš tako. Zato hvala!

Ako mene pitate ko je trebao pobijediti, neću biti objektivna pa je bolje da neke stvari ostanu neizrečene. Ja vjerujem u snagu i odlučnost Nermina Nikšića da mijanja stvari unutar samog SDP-a, da budemo snažna opozicija naredne četiri godine i da 2018. pokažemo da sve ove promijene nisu bile uzaludne i da se vratimo tamo gdje SDP BiH pripada- na kormilo BiH.

Ne treba otpisati ni kandidata Selima Bešlagića. I sam Kongres (delegati koji su glasali za njega) pokazali su da na njega računaju. Njegovo iskustvo i socijaldemokratija mogu mnogo da pomognu SDP-u BiH.

Na kraju, sretno Predsjedniče Nikšiću. SRETNO SVIMA!

 

Slike preuzete  sa sajta www.sdp.ba

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *