Javno zagovaranje

10 godina Zelene poslaničke grupe

U maloj sali Narodne Skupštine Republike Srbije (NSRS) održana 5. juna konferencija u povodu obeležavanja Svetskog dana životne sredine. Na taj pre 10 godina osnovana je i  Zelene poslaničke grupe (ZPG). Kroz dva panela i jednim predavanjem više od 60 učesnika i učesnica imalo je priliku da čuje informacije iz ugla međunarodnih aktera, poslanika i poslanica iz zemlje i regiona i evropskoj perspektivi borbe protiv klimatskih promena.

U uvodnom obraćanju Šef Misije OEBS-a Andrea Orizi je izjavio: “Stanje životne sredine definiše kako će izgledati budućnost vaših građana. Parlament predstavlja pokretača demokratije i institucija. ZPG je odličan primer okupljanja poslanika iz vladajuće većine i opozicione manjine.”  Pored njega na uvodnom panelu su učestvovali Žarko Petrović iz UNDP –a, Simon Ilse iz Fondacije Hajnrih Bel, Yngve Engstroem iz Delegacije EK u Srbiji, i Nada Lazić, ZPG. Panel je moderirala Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Paneli

U drugom panelu učestvovali su Gordana Čomić, potpredsednica NSRS, Aleksandra Tomić predsednica Enrgetskog foruma, Dejan Radenković, poslanik i Branislav Blažić, državni sekrretar. U ovom panelu se razgovaralo o tome koja su iskustva neformalnih međustranačkih poslaničkih grupa i da li je dijalog i zajednički rad moguć?. Ovaj panel je pokazao da je dijalog moguć jer je razgovor potpuno odudarao od slike koju poslednjih godina gledamo na sednicama NSRS.

Treći panel je doneo razgovor o regionalnoj saradnji parlamenat i zelenih poslaničkih grupa. U diskusiji su učestvovali Saša Magazinović, Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Hari Lokvenec iz Makedonskog Sobranja i Aleksandar Damjanović iz Skupštine Crne Gore kao i Nada Lazić iz ZPG. Pokrenuto je mnogo pitanja od rešavanja problema granica, zajedničkog upravljanja energetskim sistemima, razmeni primera dobre prakse.

Poslednji deo je bio rezervisan za Vedrana Horvata iz Instituta ekoloških politika iz Hrvatske. Vedran je pojasnio Green new deal koji je kao platforma ponuđen na izborima za Evropski parlament.

Zelena poslanička grupa

Prepoznajući potrebu za uspostavljaljem sveobuhvatnog i održivog „zelenog dijaloga” među različitim zainteresovanim stranama, kao i podizanjem vidljivosti tema iz oblasti zaštite životne sredine u procesu donošenja odluka, u NSRS 2009. godine osnovana je neformalna Zelena poslanička grupa. Njen rad je obnavljan svakim sledećim skupštinskim sazivom. U rad Zelene poslaničke grupe CMV je uključen u okviru rada neformalnog sekretarijata.

ZPG nije formalno telo NSRS, već je neformalna višestranačka parlamentarna grupa koja otvara mogućnost da se stvori širi politički konsenzus u zelenim politikama održavajući nezavisnost grupe od pojedinačnih ciljeva političkih stranaka.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *