Javno zagovaranje

Izborna reforma na Zapadnom Balkanu

Učešćem na regionalnom sastanku u Varšavi Centar modernih veština nastavlja svoje zalaganje za fer i poštene izbore.

U Varšavi su se 21. i 22.  februara na ODIHR konferenciji okupile predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva, medija, međunarodnih organizacija, državnih institucija i nezavisnih eksperata.  Teme sastanaku si bile unapređenje demokratije i izbornih procesa u zemljama Zapadnog Balkana. Konferencija je održana u senci godišnjice napada na Ukrajinu i posete predsednika SAD Varšavi.

Izborne reforme

Kroz različite panele učesnici i učesnice su imali prilike da saznaju o primerima dobrih i loših praksi u izbornim procesima. Govoreno je o međunarodnim standardima i izazovima pred kojima se čitav region nalazi. Primetno je da se u mnogim zemljama dešavaju česti prevremeni izbori, u čemu Srbija prednjači sa 11 organizovanih izbora i referenduma u poslednjih 10 godina. Mnoge učesnice i učesnici su zaključili da su izazovi brojni i da se najčešće suočavaju sa zarobljenim institucijama i minimalnim pomacima u implementaciji ODIHR preporuka. Takođe pad poverenja u izborni proces brine veliki broj učesnica i učesnika.

Mediji

Posebno je istaknuta uloga medija i medijskog predstavljanja učesnika i učesnica izbora. Podsećamo da, mediji često zanemaruju svoju važnu obrazovnu ulogu. Potrebno je da mediji više pažnje obrate na kandidatkinje kao i predstavnice i predstavnike svih manjinskih grupa. Uočena je velika nesrazmera u trošenju novca za izbornu kampanju. Ono što je zaključak većine je da te iznose treba ograničiti što stoji i u prethodnim preporukama ODIHR-a.

Tehnologija

Upotreba tehnologije u izbornom postupku postaje veoma važna. Ona bi trebalo da pomogne većem poverenju u sam izborni proces, manjem prostoru za zloupotrebe i bržim i preciznijim izbornim rezultatima. Na žalost postojeća tehnološka rešenja se teško uvode u sistem iz raznoraznih razloga. Najčešći izgovor je nedostatak novca i infrastrukture na samim biračkim mestima.

Manjine

Veoma su  korisna bila predstavljanja izazova sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Učesnice iz Severne Makedonije i Crne Gore su lepo objasnile sve nedostatke izbornog procesa u njihovim zemljama. To su lepo ilustrovale kroz priču o momku koji je prvi put samostalno glasao tek kada se odselio iz Crne Gore. Do tada su njemu najbliži za njega glasali ali često ne onako kako im je on rekao. Problemi informisanja osoba sa invaliditetom, zatim pristupnost biračkih mesta, kao i visina pulteva na kojima se glasa su samo neki od problema. još uvek smo daleko od potpune inkluzije osoba sa invaliditetom u izborni proces.

Zaključak

Mogućnost povezivanja sa velikim brojem učesnica i učesnika je ogromna korist održavanja ovakvih konferencija. U razgovoru između panela, na pauzama za ručkom uspostavljaju se važna povezivanja kao i razmena znanja, praksi i iskustava. Primeri rada Centralne izborne komisije iz Severne Makedonije o načinu prikupljanja infomracija i podataka su nam svima mnogo koristili. Problem sa uspostavljanjem sudske prakse zaštite izbornog procesa zahteva veliki angažman svih. Presude sudova u Bosni i Hercegovini za optužbe za govor mržnje ne ulivaju poverenje da će izborni proces biti u potpunosti zaštićen. Hvala ekipi ODHIR na prilici da razgovaramo i povezujemo se.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *