Javno zagovaranje

Radni sastanak “Zelene stolice”

Radni sastanak na kome su prisustvovali članovi Odbora za zaštitu životne sredine, poslanici zainteresovani za životnu sredinu, predstavnici organizaciјa već uključenih u rad ovog mehanizma, organizacija koje su zainteresovane da se priključe mehanizmu, nadležnih institucija i medija, održao se 24. јuna 2014, u maloj plenarnoj sali Narodne skupštine Republike Srbije u Ulici kralja Milana.

Zelena stolica“ je mehanizam koji omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbiјe. Ovaj inovativni institucionalni mehanizam pokrenut je na inicijativu sedam organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradske otvorene škole, Centra modernih veština, Evropskog pokreta u Srbiji, GM Optimist, Inženjera zaštite živtne sredine i Mladih istraživača Srbije sa ciljem stalnog učesća predstavnika nevladinih organizacija aktivnih u oblasti pitanja zaštite životne sredine u sastancima Odbora i aktivnostima koje Odbor organizuje.

10441276_10154214295365408_7451133632147054083_n

Sastanak je uvodnim izlaganjem otvorio g. Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine koji je predstavio plan aktivnosti Odbora u narednom periodu. Nakon toga, prisutnima se obratila potpredsednica NSRS Gordana Čomić koja je sa prisutnima razgovarala na temu procedura u saradnji sa Parlamentom. Sastanak se nastavio primerima i iskustvaima umrežavanja organizacija civilnog društva oko zajedničke teme, kao i konsultacijama o budućoj koordinaciji i unapređenju rada u okviru mehanizma „Zelena stolica“.
Ovaј mehanizam počeo јe sa radom 5. јuna 2013, i postao јe sastavni deo rada Odbora, tako da su predstavnici organizaciјa civilnog društva do sada učestvovali u radu 15 sastanaka, kao i 5 јavnih slušanja u organizaciјi ovog Odbora. U neformalnim razgovorima sa međunarodnim organizacijama u Srbiji, pohvaljen je kao jedini ove vrste, i vrlo koristan s obzirom na predstojeće usklađivanje zakonodavstva u oblasti životne sredine u procesu pridruživanja EU i pregovore oko poglavlja 27.

Organizaciju ovog sastanka finansijski je podrzao je projekat Tehnička podrška organizacijama civilnog društva – EU TACSO

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *