Saopštenja

Evropska realnost, žene u Vladi!

Jedna od temeljnih vrednosti svakog društva je ravnopravnost. Rodna ravnopravnost je upravo ta prva stepenica na kojoj vidimo da li jedno društvo ima nameru da uvažava druge i drugačije i jednako zastupa sve. U četvrtak, 31.5.2012. godine, konstituisan je novi saziv  Narodne skupštine Republike Srbije u kom se, zahvaljujući aktivizmu predstavnica civilnog sektora i njihovih saveznika i saveznica, nalazi 82 poslanica. Time smo svrstani u sam vrh zemalja po broju poslanica.

Primećujemo da se i u drugim državama Evrope i sveta dešavaju značajne promene jer se sve veći broj žena uključuje u rad njihovih Vlada. Tradicionalna Francuska po prvi put ima Vladu sa gotovo izjednačenim brojem žena i muškaraca. Upravo žene donose novu energiju i snagu Vladama zemalja, koje su kao i naša u krizi, i time pokazuju da je veći broj žena u Vladi snaga koja ne sme biti zanemarena.

Tražimo od političkih stranaka koje pregovaraju o sastavu nove Vlade Republike Srbije da u budućoj Vladi minimum 30% ministarskih resora zauzmu predstavnice politički manje zastupljenog pola.

Ženska Vlada je gradeći javnu elektronsku bazu, koja danas broji stotine ekspertkinja pokazala da Srbija ima značajan intelektualni i menadžerski ljudski potencijal kojem se mora pružiti veća prilika za aktivno učešće u promenama. Ima mnogo sposobnih i stručnih žena u privredi, na univerzitetima, političkim strankama, nevladinom sektoru… Pozivamo vas da ih uključite u rad  buduće Vlade Republike Srbije, kao i Vlade Vojvodine!

Ukoliko podržavate ovu inicijativu, molimo Vas da Vašu ličnu podršku ili podršku Vaše orgnaziacije pošaljete na zenskavlada@zenskavlada.org.rs

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *