Saopštenja

Javna rasprava – šarena laža

Nakon završenih javnih rasprava o nacrtu Zakona o radnom angažovanju zbog povećanja obima posla u određenim delatnostima koje su tokom septembra održane u nekoliko gradova Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je objavilo izveštaj u kome su sumirani rezultati ovih razgovora. Za to vreme Inicijativa “Živim i van sezone”, je tražila da se nacrt Zakona povuče iz procedure s obzirom da preti da ozbiljno naruši radnička prava, a 162 potpisnika, pojedinaca i organizacija, je poslalo identičan zahtev na adresu Ministarstva.

Iz teksta Izveštaja jasno se vidi da Ministarstvo uopšte nije imalo nameru da Zakon unapređuje, s obzirom da većina predloga koje su učesnici u javnim raspravama izneli nije usvojeno. Okosnicu sukoba između zagovornika zakona, i onih koji ga kritikuju, predstavljaju odredbe koje se tiču načina sklapanja ugovora između radno angažovanih lica i poslodavca. Spor o ovom pitanju vodi se već nekoliko meseci, ali ni ovaj put Ministarstvo nije podržalo sindikate i druge aktere koji zahtevaju nedsvosmislenu obavezu da se ugovor zaključuje u pismenoj formi, kao što nalaže domaće radno zakonodavstvo. 

Takođe, kao što smo i pretpostavili javna rasprava nije uopšte bila javna, jer su sugestije koje nisu podnete na „zadatom“ obrascu automatski odbačene po sistemu “fali ti jedan papir”.  Umesto da ojača mehanizme zaštite radnika, Ministarstvo nastavlja sa urušavanjem sistema radnih prava i radne sigurnosti u Srbiji. Očigledna je nespremnost vlasti da sasluša i uvaži iznete argumente i primedbe sindikata, organizacija civilnog društva, ekspertkinja i eksperata koji se bave pitanjima rada i zapošljavanja. Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavljaju štetnu praksu regulisanja sve većeg broja pitanja iz oblasti rada posebnim zakonima, što preti da potpuno uruši značaj Zakona o radu, kao osnovnog akta koji bi trebao da štiti radnike i radnice.

Inicijativa Živim i van sezone poziva još jednom Vladu Srbije i Ministarstvo da predloženi nacrt Zakona povuku jer je u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala. Žao nam je što zbog nespremnosti na dijalog ovo pitanje mora da se internacionalizuje. Stoga će se Inicijativa „Živim van sezone“ obratiti Međunarodnoj organizaciji rada kako bi je informisala, da je ovakav zakonski predlog u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama u oblasti rada, i zahtevala da preduzme adekvatne mere.

Inicijativu “Živim i van sezone” čine Zajedničko, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Centar modernih veština

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *