Saopštenja

Uspostavljena “Zelena stolica”

U sklopu obeležavanja Dana planete zemlje 22. aprila u Narodnoj skupštini Republike Srbije održan je okrugli sto na temu „Uticaj javnosti u donošenju Zakona” koji su inicirali Odobor za zaštitu životne sredine kao i neformalna Zelena poslanička grupa ZPG (više o neformalnoj ZPG možete pronaći na sajtu www.zelenidijalog.rs). Učesnici okruglog stola su bili članovi i članice Odobra kao i nefomalne Zelene poslaničke grupe, predstavnici i predstavnice NVO, medija, međunarodnih organizacija.

Na okruglom stolu predloženi su novi mehanizmi kojima bi učešće NVO bilo podignuto na jedan viši nivo. Predloženo je da se iskoristi odredba Poslovnika Narodne skupštine prema kojoj Odbor može pozivati predstavnike NVO na svoje sednice. Na prvoj narednoj sednici Odbora biće doneta odluka o uspostavljanju “Zelene stolice” u okviru Odbora za zaštitu životne sredine. Ovo je jedan važan trenutak pre svega za ekološki civilni sektor u Srbiji, jer imamo priliku da po prvi put imamo zvanične predstavnike i predstavnice u najvišem zakonodavnom telu.

za cmv

Princip po kojem će predstavnici civilnog društva učestvovati na sednicama Odbora je sledeći: Odbor će poziv na sednicu upućivati samo jednoj organizaciji civilnog društva, a dogovoreno je da to budu Mladi istraživači Srbije. Istraživači će zatim prosleđivati poziv svim zainteresovanim organizacijama koje žele da se okupe oko ove ideje i koje smatraju da imaju resurse i mogućnosti da pomognu zakonodavni proces u Narodnoj skupštini. Ideja je da uspostavimo mehanizam po kom bi sednici Odbora prisustvovao jedan predstavnik/ca civilnog sekotora u skladu sa temom tog zasedanja.

Stoga će u narednom periodu biti formirana baza zainteresovanih organizacija. Zadatak ovih organizacija će biti da u saradnji sa drugim organizacijama pripreme predlog stava koji će po određenim tačkama dnavnog reda zastupati. Nakon sastanka izabrani predstavnik/ca će sve zainteresovane organizacije izvestiti o toku sastanka i o donetim odlukama.

U narednom periodu obavestićemo sve ekološke organizacije civilnog društva o formiranju “Zelene stolice” i ukljičiti sve zainteresovane organizacije u bazu podataka.

Link ka upitniku i prijava nalaze se ovde

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Miodrag Antovic

    Ovim želim da vas pozovem na sajam građevine i inovacije na kome sam domaćin a trelo bi da sam gost. Sve je ubrzano zbog važnosti inovacije koja je zasnovana na očuvanju životne sredine O rešenju kako očistiti reke od opasnih materija koje su u nestabilnooj okolini i učiniti ih bezbednim i ukrasni će biti reči na sajmu. Nadam se da ćete u mogućnosti da nas posetite. Kako želite da vam dostavimo karte i koliko
    Hvala na odgovoru