Saopštenja

Vakcinacija predstavlja najefiksnije sredstvo u borbi protiv zaraze

Poziv učesnicima javnog i političkog života!

Organizacije civilnog društva okupljene u grupi “Vakciniše se!” obraćaju se učesnicima javnog i političkog života, posebno liderima i liderkama političkih partija, pokreta i grupa, povodom sve češćih i glasnijih poruka protiv vakcinacije

Pluralizam političkih stavova i sloboda govara ne uključuju svesno i ciljano negiranje naučnih činjenica i iznošenje neistina o zaraznoj bolesti sa kojom je čovečanstvo suočeno, metodama koje se primenjuju u lečenju obolelih i vakcinaciji koja bi trebalo da suzbije pandemiju virusa SARS-Cov-2

Iznošenje različitih pogleda i kritika na ponuđeni odgovor države na zdravstvenu krizu, potrebno je i korisno. Ono što je štetno i po čitavu zajednicu pogubno, bilo da dolazi od predstavnika/ca vlasti ili predstavnika/ca opozicije, jeste negiranje ili relativizovanje bolesti i njenih posledica, širenje atmosfere straha i zastupanje nenaučnih stavova i teorija zavere koji građane i građanke odvraćaju od vakcinacije.

Srbija se nalazi u dramatičnom epidemijskom trenutku. Svakoga dana usled posledica Kovda-19 umire desetine, a zarazi se na hiljade naših sugrađana i sugrađanki. Stanje u kovid bolnicama i ambulantama je najteže od početka epidemije. Posle 19 meseci iscrpljujuće borbe za živote najteže obolelih, naši zdravstveni radnici u crvenim zonama su na rubu fizičke i mentalne iscrpljenosti. 

Još jednom naglašavamo: vakcinacija predstavlja najefiksnije sredstvo u borbi protiv zaraze. Vakcine protiv Kovida-19 su najispitivanije vakcine do sada i njihova bezbednost i efikasnost potvrđena u pouzdanim kliničkim studijama.

Pozivamo institucije, naročito naučne i obrazovne, da saberu svoje snage i deluju proaktivno – da postanu barijera obmanama i manipulacijama koje dolaze od  neodgovornih grupa i pojedinaca.

Pozivamo medijske kuće, urednike i urednice, novinare i novinarke da istražuju, pruže građanima i građankama pouzdane i proverene informacije, a medijski prostor ne ustupaju ličnostima koje iznose grube i opasna neistine.

Pozivamo kolege i koleginice iz organizacija civilnog društva da doprinesu širenju istine o vakcinama i njihovom značaju, naročito u lokalnim zajednicama u kojima deluju.

Više nego ikada potrebno nam je odgovorno ponašanje i stvarna solidarnost svih učesnika u javnom i političkom životu kako bismo se izborili sa zarazom i preživeli kao zajednica. 

To je danas najvažniji zajednički zadatak i on nema alternativu!

Kampanja “Vakciniši se” predstavlja odgovor civilnog društva i medija u sticanju kolektivnog imuniteta našeg društva

Potpisnice:

 1. Društvo za održivu budućnost Koraci
 2. Centar Biopolis
 3. Biro za društvena istraživanja BIRODI
 4. Fondacija Sloboda štampe
 5. Građanske inicijative
 6. Podrinske, Šabac
 7. Regionalna informativna agencija JUGpress
 8. Impuls Tutin
 9. Nedeljnik Nova Naša
 10. Centar modernih veština 
 11. Akademija ženskog liderstva
 12. Centar za ženske studije
 13. Asocijacija Duga, Šabac
 14. Forum civilne akcije Požega           
 15. Radio Zlatousti, Kragujevac   
 16. Centar građanskih vrednosti, Subotica
 17. Fondacija BFPE za odgovorno društvo
 18. Centar za razvoj demokratskog društva Europolis
 19. Evropski pokret u Srbiji
 20. Žene za mir, Leskovac
 21. Ujedinjeni protiv Kovida
 22. Evropski pokret u Srbiji
 23. FemPlatz

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *