Socijaldemokratija

25 godina Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost

U Ljubljani je u subotu 6. aprila održan sastanak socijaldemokrata i socijaldemokratkinja iz gotovo čitave Evrope. Oni su se okupili u okviru obeležavanja 25 godina rada Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost pod sloganom “Nasleđe Vili Branta”.

Centar modernih veština (CMV) skoro 15 godina srađuje sa Evropskim forumom. Ovo je bila odlična prilika da informišemo kolege iz SD stranaka i političkih fondacija sa situacijom u Srbiji i aktuelnim građanskim protestima.

Nova strategija

Sastanak je počeo sa predstavljanjem novih strateških pravaca Evropskog foruma.  Osnovni strateški zadatak svih aktera je razvoj socijaldemokratije (SD) kako u Evropi tako i u njenom susedstvu. Radovalo nas je i bili smo ponosni što je naš LGBTI program obuke pomenut i pohvaljen.

Nova strategija podrazumeva rad na prevazilaženju razlika između društvenih pokreta i političkih stranaka, unapređenje unutarstranačke demokratije, modernizaciju rada političkih stranaka i osnaživanje žena i mladih za bavljenje politikom. Takođe je istaknuta potreba za većom koordinacijom Evropskog foruma, PES, S&D grupe i političkih fondacija. Jedan od prioriteta je i unapređivanje prava marginalizovanih grupa i podizanje kapaciteta Trening akademije Evropskog foruma.

Teme

Tokom razgovora je analizirana situacija u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Ukrajini … ali u Italiji i Francuskoj. Predstavljen je model koji Viktor Orban koristi za svoje održanje na vlasti koji je potrebno dekonstruisati. Govorilo se o saradnji i perspektivama za evropske izbore koji se održavaju u maju, a koji su definisani kao važni izbori za očuvanje ideje Socijalne Evrope. Pružena je puna podrška socijaldemokratskim kandidatima i kandidatkinjama za predstojeće evropske izbore.

Dobar deo vremena je posvećen analizi stanja u zemljama Zapadnog Balkana. Predloženo je da se tokom kampanje za evropske izbore uputi snažna podrška u vezi sa proširenjem EU. Takođe je zaključeno da je neophodna veća, češća i sadržajnija saradnja između socijaldemokratskih stranaka u našem regionu. Iskoristili smo priliku da nastavimo sa lobiranjem za evropsku budućnost Srbije i drugih zemalja regiona.

 

Zaključci

Sastanak je završen uz usvajanjem preporuka i zaključaka. Oni se tiču načina za prevazilaženje jaza između društvenih pokreta, sindikata i građanskih inicijativa i socijaldemokratskih stranaka kao i načinima za borbu protiv sve češćih neliberalnih tendencija u Evropi.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *