Socijaldemokratija

EKO-SISTEM 2024: Zelena stolica jača glas mladih i žena u zaštiti životne sredine

Ujedinjeni za zelenu budućnost

Mreža organizacija „Zelena stolica“, čiji rad između ostalih koordinira i Centar modernih veština (CMV), ponovo je dobila podršku EKO-SISTEM programa za 2024. godinu. Ovaj program podrške ima za cilj unapređenje zaštite životne sredine u Srbiji i pomaže implementaciji pregovaračke platforme za poglavlje 27.

Svečano otvaranje Uvodnog treninga

Mreža organizacija Zelena stolica

Okupljajući 68 organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine, mreža Zelena stolica je ključni akter u borbi za održivu budućnost Srbije. Tokom 2023. godine, mreža je postigla značajne rezultate:

  • Edukacija: Više od 300 aktivista edukovano je o zaštiti životne sredine kroz raznovrsne radionice i programe.
  • Akcija: Pokrenute su inicijative za ublažavanje posledica klimatskih promena u 5 lokalnih zajednica, podižući svest o važnosti rešavanja ovog hitnog problema.
  • Informisanje: Zeleni Bilten, dvonedeljno glasilo mreže, dostigao je brojnu publiku, šireći informacije o zaštiti životne sredine širom Srbije.

Potpisivanje ugovora između MIS-a i CMV-a

Ciljevi za 2024. godinu

  • Jačanje glasa mladih: Kroz istraživanja i javne debate, mreža Zelena stolica će se zalagati za veće učešće mladih u donošenju odluka o zaštiti životne sredine. Naša istraživanja će se fokusirati na mišljenja i potrebe mladih, a rezultati će biti korišćeni za zagovaranje njihovih interesa.
  • Unapređenje rodne ravnopravnosti: Mreža će se fokusirati na osnaživanje žena i njihovo aktivnije uključivanje u sve aspekte zaštite životne sredine kao i urodnjavanje rada članica mreže. Želimo da žene budu liderke u ekološkim inicijativama i da njihovi glasovi budu jednako važni u procesima odlučivanja.
  • Održivost Zelenog Biltena: Digitalizacijom i proširenjem distribucije, Zelena stolica će obezbediti da glas mreže dopre do još više ljudi. Naš cilj je da informacije budu dostupne svima, kako bi se povećala svest i angažman zajednice.

Umrežavanje mreža organizacija

Poziv na akciju

Pridružite se Zelenoj stolici u borbi za održivu budućnost Srbije! Evo kako možete da se uključite:

  • Volontirajte: Dođite u dodir sa prirodom i budite deo pokreta. Volonterske aktivnosti pružaju priliku da direktno doprinesete očuvanju naše životne sredine.
  • Pratite: Pratite Zelenu stolicu na društvenim mrežama i budite u toku sa najnovijim akcijama. Deljenjem informacija i učestvovanjem u online kampanjama, možete pomoći da se naš glas čuje dalje i snažnije.

Gde ćemo sve raditi

Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za sve!

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje četiri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *