Socijaldemokratija

Evropski forum – poslednji put sa Arjenom

U Skoplju je od 2. do 4. decembra održan godišnji skup Evropskog foruma za solidarnost i demokratiju. Ovaj forum je bio poseban, jer se posle više od 25 godina sa svima nama oprostio dragi kolega Arjen Berkvens koji je do sada vodio sekretarijat foruma.

Prvi dan

Prvi dan je bio posvećen rodnoj ravnopravnosti i odnosu socijaldemokratskih stranaka prema ovoj temi. Skup pred preko 150 žena, otvorio je premijer Severne Makedonije i predsednik SDSM Dimitar Kovačevski. On je između ostalog govorio o posvećenosti Vlade koju vodi unapređenju položaja žena. Nakon otvaranja održana su dva panela na kojima je razgovarano o populizmu i njegovom pogubnom uticaju na demokratiju i o nasilju prema ženama i naučenim lekcijama.

Radmila Šekerinska je govoreći o populizmu dala jednostavan test “svako ko sebe poistovećuje sa narodom je populista”. Učesnice panela su se osvrnule na situaciju u S. Makedoniji gde razni populisti, lažna “levica” i konzervativna desnica prikupljaju političke poene na psovanju, vređanju, agresiji, manipulaciji, iznošenju lažnih vesti i torija zavere. Navedeno je svaki demokratski deficit ima svoje ime i prezime. Takođe više puta podvučeno da svaki populista cilja žene aktivne u javnoj sferi ali i sve žene u nekoj zemlji unazađujući im ženska prava. Lana Prlić je govorila o situaciji u Bosni i Hercegovini dok je Tamara Tripić prezentovala situaciju u Srbiji.

U drugom panelu je rečeno da se nasiljem prema ženama bavimo kao vatrogasci. Istaknuto je da je veoma važna prevencija, a za prevenciju obrazovanje, gde bi socijaldemokratske stranke trebalo da ostave svoj trag.

Drugi dan

Drugog dana pre podne smo se bavili situacijom u Severnoj Makedoniji. Kroz različite perspektive i nivoe vlasti predstavljeni su nam problemi sa kojima se Makedonija susreće. Utisak dana je bila Ministarka odbrane koja je bez obezbeđenja došla i otišla, što se retko na ovim prostorima dešava. Napomenula je na početku da je ona ovde na stranačkom skupu i da ne treba da koristi resurse države. Svi govornici i govornice su više puta ponovili da je za današnji mir, u kom se Makedonija nalazi, treba zahvaliti njihovom ulasku u NATO pakt. Mnogi od govornika su pominjali promenu imena kao mudru odluku, koliko god ona u tom trenutku bila teška. Otvarala su se brojna pitanja u vezi budućnosti EU integracija zemalja sa prostora Zapadnog Balkana. Neki od govornika su govorili da se Makedonija zalaže za ubrzani pristup, jer  je onapostala kandidat kada i Hrvatska, a Hrvatska za koji dan ulazi u “Šengen” i već je deset godina u EU. Naravno čitav okvir za diskusiju je davao rat u Ukrajini, energetska kriza i inflacija.

U drugoj polovini dana smo predstavljali u 5 minuta svako svoju zemlju, stim da je nakon izlaganja 10 minuta bilo dozvojeno za pitanja. Svaka od zemalja se na ovaj način predstavila, a uz pitanja su i mnogi detalji bili osvetljavani. Broj organizacija iz Srbije je pokazivao naša očekivanja od partnera da nam u borbi za demokratiju pomažu.

Na kraju drugog dana smo se svi kolektivno oprostili od Arjena poželevši mu mnogo uspeha i sreće na budućim poslovima.

Treći dan

Treći dan je prošao u planiranju sledeće dve godine. Imali smo priliku da se međusobno upoznamo sa budućim projektima svih prisutnih organizacija, a da zatim razgovaramo na teme koje su nam bliske i u kojima vidimo mogućnosti za potencijalnu saradnju. Vrlo zanimljivi razgovori su vođeni. Oni pokazuju da u regionu postoje male razlike i velike sličnosti u mnogobrojnim problemima za koje mislimo da su samo naši.

Na kraju je dogovoreno da se radi na usaglašavanju zajedničkih stavova oko EU integracija i međusobnoj podršci i pomoći. Istaknuta je međusobna solidarnost koja je neophodna u ovim teškim vremenima.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *