Socijaldemokratija

Film o mreži “Zelena stolica”

Naše koleginice i kolege iz  Mladih istraživača Srbije su u okviru projekta EKO Sistem podržali rad nekoliko mreža pa samim tim i mehanizam “Zelena stolica”. Kao jedan od rezultata ove podrške je snimljen kratki film o mehanizmu, ideji i cilju Zelene stolice.

 

Zelena stolica prestavlja mrežu preko 50 nevladinih organizacija koje se bave pitanjem zaštite životne sredine. Ustanovljena je 5. juna 2013. godine na inicijativu sedam organizacija civilnog društva. Osnovana je sa idejom stalnog učešća predstavnika civilnog sektora na sednicama Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Ovu mogućnost je omogućio člana 63. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji se odnosi na rad Odbora:

„Odbor može da omogući prisustvo, odnosno učešće predstavnika građana i udruženja građana na sednici Odbora u raspravi o određenim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine”.

Misija Zelene stolice je unapređenje komunikacije sa zakonodavnom granom vlasti kroz uspostavljen mehanizam. Ovo je jedini mehanizam takve vrste u Narodnoj skupštini. Cilj nam je ostvarivanje uticaja na poboljšanje zakonskih predloga u oblasti životne sredine. Ovaj jedinstveni mehanizam omogućava kontinuirano i koordinisano učešće predstavnika civilnog društva u radu Odbora. On predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama uključivanja građana u rad skupštinskih odbora koji se koriste u Narodnoj skupštini.

Više informacija o mehanizmu Zelena stolica možete pogledati OVDE

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *