Socijaldemokratija

Imamo li izbor? – četvrti online forum

Četvrti online forum je okupio 30 tak predstavnika sindikata, političkih stranaka i nevladinih organizacija. Tema ovog foruma su bili predstojeći izbori i pitanje “Imamo li izbor?”. Ideja foruma je bila da se suoče argumenti za i protiv izlaska na izbore i kao i koja je uloga sindikata u izbornom procesu.

Bojkot

Nakon uvoda koji je iznela Aleksandra Vidanović učesnici i učesnice su imali priliku da čuju nekoliko perspektiva aktuelne situacije iz pozicije političkih stranaka. Prvi je govorio Miroslav Vasin iz Demokratske stranke. On je objasnio generalni stav Demokratske stranke u vezi sa položajem sindikata. “Demokratska stranka je uvek bila za to da sindikati imaju važnu ulogu u društvenom životu u Srbiji. Toko mandata Demokratske stranke sindikati su imali garantovana mesta u Vladi Vojvodine. “U vezi se predstojećim izborima između ostalog je rekao. “Mi ćemo bojkotovati ove izbore. Ovo je vapaj za fer i poštenim izborima. Pokušali smo i sve smo učinili da do bojkota ne dođe. Na naše pozive nikad nije bilo adekvatnog odgovar vlasti. Trebaju nam izbori gde svi imamo pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom.”

Pored njega na forumu je govorio i Radomir Lazović iz inicijative “Nedavimo Beograd” On je govorio o iskustvima Inicijative sa gradskih izbora 2018. kada su uočene nepravilnosti na svakom četvrtom mestu na kom su oni imali posmatrače. Ponovio je odluku da inicijativa neće izlaziti na predstojeće izbore. Takođe je pomenuo i akcije “Aplauz u 20h” i “Bukom protiv diktature”. Govorio je i o momentumu koji je stvoren pre uvođenja vanrednog stanja “Imali smo dobar trenutak kada je veliki bropj organizacija proglasio bojkot. Nakon panedmije nastao je poraz društva u kom živimo, jer su poočeli da se zadovoljavaju pojedinačni interesi. Sada smo došli do toga da ideja bojkota ima upitnu političku težinu.”

Jugoslav Ristić iz Samostalnog Sindikata Kragujevca postavio je pitanje Vasinu o planovima nakon izbora 21. juna. Njemu se čini da jasnog plana nema što je loše. On je poredio uslove za izbore devedesetih i sada. Podelio je sa nama video materijal iz tog vremena. “Ja sam saglasan sa karakterom ocene ovog režima. Da li stvarno mislite da će oni dati izborne uslove? Šta je alternativa neizlasku? Oni će napraviti atmosferu da ko ne izađe na izbore je narodni neprijatelj. ” 

Diskusija

Marko Miletić iz Socijaldemokratske unije je govorio o tome da oni ostaju pri bojkotu pre svega jer nemaju novca za kampanju a i da u zemlji vlada nedemokratska atmosfera. Istakao je da je i stranka tokom vanrednog stanja doživela promene i da se nalazi između dva kongresa.

Goran Roganović iz Samostalnog sindikata poljoprvirede iz Vrbasa je najavio da će oni izaći na izbore kao Grupa građana “Oslobodimo Vrbas”. Biće jedina opoziciona lista u Vrbasu. Povezali su se sa raličitim ljudima iz DS i SDS kao i ljudima koji nikada nisu bili u politici.  Smatra da je važno ući u Skupštinu opštine i kontrolisati sve što rade.

Gorica Đokić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije je istakla da je ovaj sindikat bio veoma glasan. Njihov rad je izazvao svu mašineriju vlasti da ih ućutkaju. Bez njih ne bi bilo podataka o broju zaraženih i umrlih lekarki i lekara kao i o nedostatku opreme. Preko 700 lekarki i lekara je obolelo i 14-toro je umrlo.

Na kraju je Miloš Đajić u ime radne grupe koju su činili Mersiha Bećirović,  Kristina Ampeva i Emira Mešanović Predstavio Deklaraciju 2020 koja je bila deo zaključaka sa prošlog foruma. Najavljeno je da će se Deklaracija predstaviti javnosti u ponedeljak 25. maja.

Forum predstavnika i predstavnica sindikata i političkih stranaka organizuju zajedno Olof Palme međunarodni institut i Centar modernih veština.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *