Socijaldemokratija

Iskustva iz regiona

Treći ovogodišnji online forum je bio posvećen regionalnoj razmeni informacija sindikata iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Bosna i Hercegovina

Tridesetak predstavnika i predstavnica sindikata i političkih stranaka je razgovaralo o poštovanju radnih prava tokom pandemije Covid 19. U ime Sindikata trgovine i usluga iz Bosne i Hercegovine o situaciji u BiH je govorila Mersiha Beširević. Ona je istakla da su se oni brzo organizovali i uspostavili odličnu komunikaciju sa članstvom. Za komunikaciju su koristili Viber grupu. Organizovali su psihosocijalnu pomoć za radnike i radnice. Na početku krize obišli su 150 firmi u kojima su utvrdili da u njima nema sredstava za dezinfekciju. Zaposleni su u to doba radili sa jednim rukavicama i maskom koju su šili sami. Danas je to mnogo bolje jer imaju vizire i drugu zaštitnu opremu. CVlada je pokušala da promeni zakona o radu u saradnji sa poslodavcima. Mi iz sindikata smo rekli da izmene Zakona ne dolazi u obzir. Neki kolektivni ugovori su degradirani.  Ljudi su na početku opravili ogromne zalihe. Kažu neki podaci da je svaka radnica našeg sindikata prenela tonu brašna na svojim rukama.

Severna Makedonija

Iskustva iz Severne Makedonije nam je prenela Kristina Ampeva članica sindikata Glasnik tekstilec iz Štipa. Ona je navela da ni u Severnoj Makedoniji situacija nije mnogo različita. Poslodavci se čuvaju a mere koje se donose ne važe za radnike u proizvodnji. Niko nije vodio računa o uslovima rada i poštovanju mera.  Nije se znalo ko daje maske, a kako se radnici voze na radna mesta. Njihov Sindikat je pomagao svima koji su ostajali bez posla kroz besplatnu pravnu pomoć. Povezali smo se sa NVO i drugim sindikatima i ta solidarnost nam je pomogla. Mesec dana nije bilo komunikacije između vlade i sindikata. Između ostalog je rekla “Dešavalo se da premijer da jednu preporuku, glavni inspektor tumači na drugi način, zamenica premijera na treći, a mi sindikati na neki naš način”.

Srbija

Predstavnici različtih sindikata su izneli su probleme sa kojima se suočavaju. Milja Dimitrijević iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije je govorila o akcijama koje njihov sinddikat preduuzima. Mnogi predstavnici su govorili o problemima sa zaštitom na radu. Jugoslav Ristić je između ostalog rekao: “Fali nam precizno uputstvo oko zaštitnih sredstava. Vlada je namerno ostavila to nedorečeno. Ne postoji nikakva odluka oko međusobne udaljenosti radnika.” Još je dodao da se javnost bavi teretanama i salonima lepote ali nigde nema mera za zaštitu radnika u industriji.

Forume predstavnika i predstavnica sindikata i političkih stranaka organizuju zajedno Olof Palme međunarodni institut i Centar modernih veština. Ovo je treći online forum koji je za temu imao Zaštita prava radnika u doba pandemije Covid 19.  

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *