Socijaldemokratija

Kako do većeg učešća građana na lokalu?

Zajedno sa još šest organizacija civilnog društva 2013. godine inicirali smo uspostavljanje mehanizma Zelena stolica u Narodnoj skupštini. Zelena stolica predstavlja je mehanizam stalnog učešća građana na sednicama Odbora. Radeći godinama pre toga sa Zelenom poslaničkom grupom uspeli smo pri premeni poslovnika o radu Narodne skupštine da unesemo važnu odredbu. Ona je omogućila prisustvo predstavnika građanskog društva na sednicama Odbora za zaštitu životne sredine. 

U okviru EKO-SISTEM programa podrške mreža organizacija „Zelena stolica“ je izradila ovaj instruktivni animirani video materijal. Njime želimo da predstavimo korake za uspostavljanje “Zelne stolice” u opštinama i gradovima Srbije. Takođe želimo da dodatno motivišemo koleginice i kolege iz organizacija civilnog društva da nam se priključe.  Cilj nam je da zajednički pokrenemo uspostavljanje mehanizama za učešće javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou. Uspostavljanje ovog mehanizama predstavlja deo pregovaračkog poglavlja 27 u okviru klastera 4. Podsećamo da je naša zemlja otvorila Klaster 4 u decembru 2021. godine. Pogledajte korake kako da dođete do “Zelene stolice” na lokalu?

EKO – SISTEM program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da organizacijama civilnog društva daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: “Podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode MIS uz podršku Švedske.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *