Socijaldemokratija

Kreiranje regionalnih javnih politika

U saradnji sa partnerskim organizacijama iz Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, Centar modernih veština  pokrenuo je regionalni projekat “Kreiranje regionalnih javnih politika”. Ovaj projekat je podržan je kroz fondove Westminster fondacije iz Velike Britanije sa ciljem podizanja  vidljivosti zajedničkog socijaldemokratskog odgovora na aktuelna pitanja u zemljama regiona, kao i jačanje pomirenja i međusobne saradnje.

viber image

Shodno preporukama iz strategije Evropske komisije za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU o neophodnoj boljoj saradnji među zemljama regiona, partnerske organizacije i sestrinske socijaldemokratske stranke samostalno započinju regionalni projekat kao zajednički odgovor na izazove sa kojima se ove zemlje susreću na putu ka EU.

Tokom dva dana pripremnog sastanka krajem februara, predstavnici Foruma lijeve inicijative iz Sarajeva, Fondacije za progresivne politike iz Podgorice, Progres instituta iz Makedonije, Centra modernih veština iz Srbije,  kao i članovi i članice Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratske stranke Crne Gore i Demokratske stranke iz Srbije radili su na planiranju projektnih aktivnosti, formirali koordinacioni tim i dogovorili principe interne i eksterne komunikacije na projektu.

viber image2
Kao prioritetna oblast sa kojom će započeti zajedniči rad na kreiranju javnih politika izabrana je oblast populacione politike. Čitav region se suočava sa ovim velikim problemom koji nikako ne sme da se lomi preko leđa žena i koji se mora posmatrati u kontekstu rodne ravnopravnosti. Populaciona politika je pre svega važno razvojno pitanje, neodvojivo od kvaliteta svakodnevnog života žena i muškaraca i predstavlja važan deo vizije kakvo društvo želimo. Kroz ovaj projekat će predstavnici organizacija iz ove četiri zemlje pokušati da daju zajednički socijaldemokratski odgovor na ovaj veliki problem sa kojim se i Evropa suočava.

Ovaj projekat u sledećih godinu dana treba da čvršće poveže socijaldemokratske stranake u regionu, kao i partnerske organizacije i pruži osnovu za buduću saradnju i razmenu iskustava. Verujemo da će izabrana oblast i zajednički rad osnažiti socijaldemokratsku ideju i viziju otvorenog društva zadovoljnih ljudi.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *