Socijaldemokratija

Omladinska politika

Posle dugog niza godina ponovo smo imali priliku da radimo na temama razvoja omladinskih politika sa mladim političarkama i političarima. Zajedno sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) organizovan je seminar za podmlatke stranaka.

Seminar je organizovan iz dva dela. Prvoga dana govoreno je o dokumentima koje omladine stranka treba da imaju. Radi se o različitim pravilnicima kojima se definiše mesto omladine u strukturi političe stranke. Polaznici su imali prilike da sugestije odmah unose u dokumente koji će biti na dnevnom redu uskoro.

Drugog dana naš predavač Miloš Đajić je sa mladima radio na njihovom osnaživanju iz oblasti omladinske politike. Prvo je razgovorano o tome gde u strukturi oni vide omladine svojih stranaka. Govorilo se o važnosti nezavisnosti, samostalnosti, autonomiji i slobodi njihovih omladinskih organizacija. Važno je pitanje na koji način i kojim sadržajem popunjavaju otvoreni politički prostor da ne bi služili kao fizička snaga u aktivnostima starijih koleginica i kolega.

Nakon toga prezentovani su međunarodni, regionalni i domaći zakonski okviri. Polaznice i polaznici su upoznati sa 11 ciljeva evropske strategije za mlade. Takođe im je predočeno šta od regionalnih mehanizama mogu da koriste. Na kraju je razgovarano o važnim zakonima, strategijama i planovima koji se tiču položaja mladih u Srbiji. Učesnice i učesnici su iskoristili priliku da navedu šta je to što vide kao prilike i povode u skorijoj budućnosti da se o problemima mladih u javnosti više govori.

Izdvojeni su Zakoni o Vladi koji će se uskoro usvajati, zatim ekspoze buduće premijerke onda usvajanje budžeta kojim bi trebalo da se povećaju izdvajanja za omladiju koja su po podacima KOMS-a 0.08%. Razgovarano je o istraživanju i alternativnom izveštaju o potrebama mladih u Srbiji koji je izradila Krovna organizacija mladih.

Na kraju u razgovoru sa Ivom Nikolić prenete su naučene lekcije koje mogu da posluže unapređenju rada omladine stranaka. Seminar je ocenjen kao koristan i neophodan i dogovoreno je da se organizuje novi susret kada se krene u planiranje tri teme kojima bi omladine trebalo da se bave.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *