Socijaldemokratija

Planiranje EKO-SISTEM programa

Centar modernih veština sa partnerima Fondacijom BFPE za odgovorno društvoAmbasadorima održivog razvoja i životne sredineEkološkim udruženjem „Zeleni sad“ i Arhus centrom Novi Sad, do 31. 12. 2022. sprovodiće projekat „Aktivna “Zelena stolica” za veće učešće žena i muškaraca u donošenju odluka na lokalnom i nacionalnom nivou“. U ponedeljak 22. avgusta održan je prvi sastanak projektnog tima. Na sastanku su razmenjene informacije, promišljane strategije, planirane aktivnosti i delili zadaci među partnerima.

Sastanak je održan u prostoru “Miljenko Dereta” u Beogradu. na sastanku je dogovoreno da prva aktivnost bude kreiranje volonterskog servisa mreže Zelena stolica. Ovaj servis treba da pokaže solidarnost među članicama mreže i pomogne da njihove aktivnosti budu vidljivije i masovnije. Nakon toga će se raditi na obrazovnom servisu koji zahteva još neka dogovaranja. Sledeći Zeleni bilten treba da izađe 28. avgusta pa su dogovarani sadržaji i pravljen njegov koncept.

Neki zaključci

Zaključeno je da za realizaciju čitavog projekta i korišćenje svih potencijala koje on pruža fali završetak konstituisanja Narodne Skupštine. Takođe nepoznanica o budućem položaju zaštite životne sredine u novoj Vladi Srbije je takođe jedna od otežavajućih okolnosti. Dogovoreno je da se organizuje sastanak sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Takođe ovoga puta gradićemo i mrežu saradnje sa novinarkama i novinarima koji prate oblast životne sredine.

U okviru projektnih aktivnosti podeljeni su zadaci među svim partnerima. Dobra atmosfera i prijatan osvežavajući dan u Beogradu soprineli su da se učesnici dobro osećaju i budu produktivni. Verujemo da je pred nama jedan inspirativan i veoma aktivan period godine za oblast zaštite životne sredine.

EKO-SISTEM Program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji. Misija programa je da aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu pomogne u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Program je nastao je u želji MIS da pomognu organizacijama u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da OCD daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti.

EKO-SISTEM program osnaživanja mreža udruženja građana, realizuju Mladi istraživači Srbije (MIS), a podržava Švedska. On predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine. Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *