Socijaldemokratija

Plata za život

Zajedno sa još sedamnaest organizacija i tri sindikata 28. juna 2022. smo podržali Deklaraciju Plata za život.

Nastavljajući rad na unapređenju položaja radnika i radnica priključili smo se pozivu Centra za politike empancipacije. Podržali smo njihovu ideju o plati za život. S obzirom na to da u Srbiji platu za život prima samo 10% zaposlenih potrebno je otvoriti pitanje rada, zarada i eksploatacije.

Photo: Bojan Kovačević

Za nas Plata za život predstavlja borbu za osnovna ljudska prava. Boreći se za unapređenje položaja radnika i radnica borimo se i protiv njihovog siromaštva gde ih država gura. Dostojanstvena zarada ili plata za život nalazi se u brojnim međunarodnim dokumentima koje je potpisala i Republika Srbija. Stoga bi plata za život morala da bude integralni deo i domaćeg zakonodavstva.

Plata za život

U Srbiji dve trećine radnika i radnica prima platu koja je manja od prosečne. U Srbiji je minimalna zarada najučestalija zarada, a ona je daleko od dovoljne da zadovolji osnovne egzistencijalne i socijalne potrebe radnika i radnica i njihovih porodica. Minimalna zarada iliti minimalac je na žalost postao praksa, a trebalo bi da bude izuzetak.

Plata za život je kategorija koja uključuje samo troškove života, dok je minimalna zarada politički dogovoren iznos. Minimalna zarada ne štiti radnice i radnike od siromaštva. Naša istraživanja su pokazala da u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope minimalna zarada u proseku iznosi tek 25% od iznosa plate za život.

photo: Bojan Kovačević

Potpisnici

Deklaraciju su podržala tri sindikata, UGS “Nezavisnost”, Savez samostalnih sindikata Srbije i USS “Sloga”, kao i 18 udruženja građana: Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Zajedničko – Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ženska platforma za razvoj Srbije, Centar modernih veština, Liceulice, ASTRA, Centar za istraživanje javnih politika, ROZA – Udruženje za radna prava žena, Rekonstrukcija ženski fond, FemPlaz.

Tekst Deklaracije možete naći na sajtu www.platazazivot.rs

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *