Socijaldemokratija

Podrška LGBTI zajednici

Socijaldemokratkinje i socijaldemokrate iz čitavog regiona Zapadnog Balkana su se ponovo okupile u Beogradu 18. septembra. Povod za sastanak je bilo održavanje  Parade ponosa pod sloganom “Ljubav je zakon”. Ovo je bila prilika da se razgovara na temu unapređenja LGBTI prava u njihovim zemljama i razmene iskustva u političkom radu. Prisustvo predstavnice rukovodstva Rainbow rose Dajane Bakić je bilo veoma korisno.

Sastanak

Poštujući sve epidemiološke mere uz potvrdu o vakcinaciji deset predstavnika i predstavnica fondacija i stranaka je tokom prepodneva provelo više od tri sata na zajedničkom sastanku. Ovaj sastank je imao nekoliko tema na dnevnom redu. Otvorio ga je Miloš Đajić koji je predstavio dosadašnji zajednički rad i najavio nove zajedničke aktivnosti u sledećem periodu. Podsetio je da je prvo okupljanje organizovano još 2015. godine i da je od tada mnogo stvari urađeno. Zahvalio se na dosadašnjoj podršci Laburističkoj stranci Velike Britanije, Fondaciji Max van der Stoel kao i Rainbow rose mreži organizacija.

Rainbow rose

Dajana Bakić potpredsednica Rainbow rose je predstavila aktivnosti koje ova mreža organizacija preduzima. Podsetila je da je Rainbow rose pridruženi član Partije evropskih socijalista. Kao ključne aktivnosti je navela “slobodne LGBTI zone” koje se organizuju u Poljskoj kao vid otpora merama desničarske vlade i napadima na LGBTI aktiviste. Takođe je govorila i o borbi za LGBTI prava u Mađarskoj. Predstavila je rezultate evropske akcije za slobodne zone u lokalnim samoupravama. Bilo je dragoceno čuti kako se različite socijaldemokratske stranke uključuju u borbu za LGBTI prava u svojim zemljama.

Zakon o istoplonim zajednicama u Crnoj Gori

Predstavnici Socijaldemokratske partije Crne Gore i Fonda za progresivne politike su prezentovali donošenje Zakona o istopolnim zajednicama u Crnoj Gori. S obzirom na to da je u julu Zakon počeo da se primenjuje, sve učesnike je zanimalo kako to izgleda. Ćazim Lisičić je rekao da je neekoliko brakova sklopljeno i da nije bilo nekog senzacionalizma niti burnih reakcija. On je to povezao sa atmosferom u Crnoj Gori koja je potpuno okrenuta drugim problemima. To je ocenio kao dobro ali je izrazio bojazan da to može da se promeni i podsetio da desničarska Vlada vodi zemlju.

Nakon toga prezentovani su primeri iz drugih zemalja. U Bosni i Hercegovini je napravljena radna grupa za izradu Zakona o istoplonim partnerstvima. U Severnoj Makedoniji je usvoje antidiskriminacioni zakon. SDS Makedonije je takođe usvojio i novi stranački statut koji bi trebao da pomogne stvaranju atmosfere tolerancije i prihvatanja različitosti. Demokratska stranka je istakla svoje zalaganje za smenu sadašnje vlasti kao i reformu stranke.

Zaključci konferencije

Učesnice i učesnici sastanka su usvojili i zaključke kojima će se rukovoditi u narednom periodu. Ovi zaključci treba da pomognu većoj međusobnoj povezanosti stranaka kao i snažnijem radu na temu unapređenja LGBTI prava i promovisanju regionalne Deklaracije.

  • Nastavak saradnje i zajedničkih aktivnosti i u narednom periodu
  • Većoj integraciji u aktivnosti Rainbow rose i PES
  • Stvaranju atmosfere tolerancije i poštovanja različitosti unutar stranaka i promovisanje vrednosti
  • Reformi stranačke organizacije u skladu sa PES Mapom puta

Ljubav je zakon

Nakon sastanaka učesnice i učesnici su zajednički otišli do parka Manjež. Ideja je bila da zajedno podrže predstavnice i predstavnike LGBTI zajednice i učestvuju u Paradi ponosa. Paradu ponosa je otvoril “kuma” ovogodišnjeg Pride-a Nataša Bekvalac. Nakon toga su učesnice i učesnici prošetali ulicama Beograda zastajući pored institucija kojima su upućeni zahtevi. Na žalost i dalje je za organizaciju ovakvih skupova bilo potrebno angažovanje velikog broja policajaca što pokazuje kolike probleme LGBTI zajednica ima sa ličmnom bezbednošću. Nakon šetnje nastavljena je žurka u parku Manjež koja je trajala do 23h.

 

@milosdjajic #bgpride je održan 18.9. Kuma sa izuzetnim šeširom #natasabekvalac #ljubavjezakon jer #ljudskaprava #SDandLGBTI ♬ Hung Up (SDP Extended Vocal) [Edit] – Madonna

Ovaj projekat predstavlja podršku Laburističke stranke i Fondacije Max van der Stoel socijaldemokratskim strankama iz regiona Zapadnog Balkana da prevaziđu prepreke i osnaže se za bavljenje LGBTI pravima. CMV je zajedno sa Forumom lijeve inicijative (BiH), Progres institutom (S. Makedonija) i Fondom za progresivne politike (C. Gora) sprovodio ovaj projekat.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *