Socijaldemokratija

Podrška Makedoniji – uhvatiti voz za EU

U Skoplju je 30. avgusta održana jednodnevna konferencija „Poslednji voz za Evropu“, u organizaciji FEPS-a i Progres Instituta. Socijaldemokrate iz cele Evrope su došle da podrže Vladu Zorana Zaeva u nameri da na referendumu dobije podršku za promenu imena i na taj način otvori put ka procesu EU integracija. Na Konferenciji je govorio i Zoran Zaev koji je između ostalog rekao da “Ako padne referendum završavam mandat”.  Većina govornika je istakla da „Makedonija treba EU ali i EU treba Makedoniju kao dobar primer sa Zapadnog Balkana“. Svi učesnici su se složili da nam je potrebna Evropa građana, a ne fabrika kapitala.

Miloš Đajić je na popodnevnoj sesiji u organizaciji Evropskog foruma za socijalnu demokratiju govorio o važnosti predstojećih evropskih izbora. Ukazao je na opasnosti koje su se nadvile nad Evropom. Izrazio je očekivanje o dobrom rezultatu švedskih izbora koji bi trebalo da budu  lakmus papir o tome šta nas sve čeka od maja 2019. Pozvao je PES i S&D grupu da ozbiljno shvate vreme koje je pred nama i krenu u pripreme evropskih izbora.

Jedan od važnih zaključaka Konferencije je, osim podrške Makedoniji, bio i da okupljene sestrinske stranke neće podržavati stranke koje rade protiv Evrope ili šire euroskepticizam.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *