Socijaldemokratija

Podržimo mlade

Centar modernih veština kao organizacija za mlade godinama se bori za unapređenje položaja mladih u našem društvu. Ovog 12.avgusta 2021. na Međunarodni dan mladih apelujemo na sve u Srbiji koji žele da svakodenevnos stvaraju svet u kom će se mladi osećati zadovoljno, prihvaćeno i zaštićeno. Potrebno je da svi obratimo pažnju na ovu veoma marginalizovanu grupu u našoj zemlji.

Covid 19

Covid 19 je mladima u Srbiji pa i u celom svetu potpuno promenio život. Spašavajući živote starijih i organizujući zdravstvenu zaštitu mnoge države pa i naša zaboravile su na mlade i nihove potrebe. Ukidajući im mogućnost boravka u školi i na fakultetima mnoge od njih je odaljila i učinila ranjivijim i isključenim. Porast mentalnih problema mladih koji se javlja kao poseldica Covida 19 i izolacije je nešto o čemu je potrebno obratiti posebnu pažnju. Vlada Srbije mora naći načina da mlade ljude pokrene na masovniju vakcinaciju.

Pred nama je i novi početak školske godine, faktički treće školske godine, koja će se organizovati u Covid 19 okruženju. Prava i potrebe mladih moraju biti svima na prvom mestu. Vraćanje njihovog školovanja u normalu je nešto što mora biti prioritet. Vidimo da Ministarstvo prosvete i dalje samo donosi mere ne uključujući sindikate, đačke parlamente, roditelje i ekspertkinje/eksperte. Ostalo je još malo vremena da se se sve pripremi da bi škola krenula na vreme i sa normalnim programom, časovima od 45 minuta i dolaskom mladih u škole i na fakultete.

Učešće mladih

Učešće mladih i servisi za mlade su poptpuno zamrli. Istraživanje Krovne organizacije mladih pokazuje da je stanje na lokalu alarmantno i da je potrebno da se učine ogromni napori da bi se mladima u manjim sredinama ponudilo kvalitetno i bezbedno odrastanje i razvoj. Visoka nezaposlenost i nestabilni radni odnosi su problemi na koje se mora obratiti pažnja kao i diskriminacija i nasilje.

Svi se slažemo u jednom a to je da do sistemskih promena i praksi usmerenih ka mladima u Srbiji mora doći. Postoji nešto što svako od nas za početak može uraditi za mlade, a to je da ih primetimo, pitamo i podržimo.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *