Socijaldemokratija

Ponovno okupljanje socijaldemokratske porodice

U Briselu u prostorijama Partije Evropskih Socijalista održan je sastanak Evropskog foruma za solidarnost i demokratiju. Sastanak je održan 27. januara 2020 i na njemu su prisustvovali predstavnici fondacija, sestrinskih stranaka, S&D poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, koleginice i kolege iz Ukrajine, Jermenije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije. Ovo je bila prilika i da se zahvalimo na saradnji našim dugogodišnjim prijateljima Nabili Satar iz Laburističke stranke i Westminster fondacije i Danijelu Tadiću iz Fondacije Max van der Stoel.

Istraživanje

Sam sastanak je bio podeljen u dva dela. U prvom delu je Marina Ohanjanyan predstavila istraživanje o socijaldemokratiji u Istočnoj Evropi. Ovo istraživanje je obuhvatilo Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju. Zanimljiva diskusija se povela oko reči – između. Ove zemlje se nalaze između EU i Rusije, između rata i mira, između oligarha i slobodnog tržišta, između demokratije i autokratije… Veoma korisna publikacija koja će nadamo se biti uskoro dostupna na internetu.

Zapadni Balkan

Razgovor o situaciji na Zapadnom Balkanu je bio još interesantniji jer se ticao aktuelnih političkih dešavanja. Protesta u Crnoj Gori i političke krize oko izbora u Srbiji. Osim toga razgovarano je o predizbornim kampanjama u Makedoniji i Albaniji kao i o situaciji u kantonu Sarajevo i generalno u Bosni i Hercegovini. Sonja Lokar je izvestila o tek završenom sastanku žena u vezi rodne ravnopravnosti 30 godina nakon pada Berlinskog zida.

Predstavnici CMV su bili aktivni u diskusijama predstavili situaciju u Srbiji i zamolili za većim uključivanjem predstavnika i predstavnica sestrinskih stranaka u rešavanje krize u Srbiji. Takođe važna tema je bio i sastanak EU Zapadni Balkan koji će se 9. maja održati u Zagrebu. Na tom sastanku bi trebalo da bude usvojena nova metodologija priključivanja naših zemalja.

Na kraju skupa Arjen Brekvens je održao oproštajni govor za Danijela i Nabilu. Njih dvoje u gotovo isto vreme prelaze na neke druge poslove. Faliće nam mnogo u nastavku borbe za demokratičniji i socijalniji Zapadni Balkan.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *