Socijaldemokratija

Protiv rada nedeljom

Centar modernih veština zajedno sa Olof Palme međunarodnim centrom oragnizovao je peti ovogodišnji Forum sindikata i političkih stranaka. Tema foruma je bila inicijativa Saveza samostalnih sindikata iz Kragujevca njihovom Socioekonomskom savetu da se zabrani rad nedeljom u delatnosti trgovine.

Predstavljanje inicijative

Na samom početku Jugoslav Ristić je predstavio inicijativu i pozvao prisutne da na sajtu Sindikata glasaju za ovu inicijativu. Objasnio je njihov motiv za pokretanje inicijative. Podaci govore da oko 200.000 radnika i radnica u trgovini radi nedeljom. Oni imaju samo dva dana mesečno odmora i ako po Zakonu o radu moraju imati četiri. Većina ovih radnika su žene i neophodno ih je rasteretiti i omogućiti da provedu slobodan dan sa porodicom ili već kako one odluče. Nakon toga je i Dragan Milovanović rekao da ASNS isto ima inicijativu i da su već sa Ministarstvom trgovine razgovalrali na ovu temu.

 

Priprema argumentacije

Nakon toga učesnici i učesnici su zajednički odredili sve stakeholder-e (zainteresovane strane) u ovom procesu. Izdvojeni su Vlada Republike Srbije, poslodavci, sindikati, porodice i potrošači. Zatim je svaka grupa izlistala svoje argumete za i protiv rada nedeljom. Razgovor je bio prilika da se problem rada nedeljom osvetli iz različitih uglova i da se svi bolje upoznaju sa problemima, rešenjima u Zakonu i stavovima različitih sindikata. Na ovaj način su se učesnici i učesnice pripremili za sledeći korak u radionici a to je televizijska debata.

Debata

Ideja je debate je bila simulacija emisije “Upitnik” na Radio Televiziji Srbije. Svaka od pet zainteresovanih strana je imala priliku da iznosi svoje argumente. Zanmljivo je bilo videti kako su se učesnici lako “ubacili” u cipele svake od zainteresovanih javnosti. Takođ se videlo da se lako u ponašanju, formulacijama i argumentima sklizne u trenutni nametnuti tabloidni ia gresivni kulturni okvir društvenog dijaloga. Posle sat vremena, na momente žustre debate, razgovarano je o korišćenim formulacijama, taktikama i detaljima same simulacije.

Zaključak

U poslednjem delu Foruma razgovarano je o temama i modalitetima saradnje u sledećoj godini. ocenjeno je da je saradnja sa Olof Palme međunaordnim centrom bila odlična. Prikupljene sugestije će biti osnova za planiranje foruma u 2020. godini.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *