Socijaldemokratija

Realnost se stvara

U Sarajevu je 29. i 30. januara održana konferencija “Sledeći održive sociekonomske i političke promene u BiH i Jugoistočnoj Evropi”  koju su organizovali Evropski forum za demokratiju i solidarnost, Laburistička stranka iz Velike Britanije i SDP BiH.

Ova konferencija  je  planirana za početak decembra, kako bi sestrinske stranake PES i socijaldemokratske organizacije pružile podršku SDP-u nakon poraza na opštim izborima, održanim u oktobru 2014. godine. Konferencija je odložena zbog stranačkog kongresa SDP-a, na kome je izabrano novo rukovodstvo.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici stranaka iz Engleske, Nemačke, Holandije, Francuske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Srbije, Makedonije kao i predstavnici/ce NDI, EU komisije u BIH i EU parlamenta… U ime Centra modernih veština, Konferenciji je prisustvovao predsednik UO Miloš Đajić.

DSC_0066

Razgovaralo se o pobedi Sirize u Grčkoj, britansko-nemačkoj inicijativi za brže pristupanje BiH evropskim integracijama… Interesantna je bila debata o BiH nakon protesta iz februara 2014. i opštih izbora. Tanja Topić, Dino Abazović i Kurt Bassuener su govorili o društvenim kretanjima, stanju u Republici Srpskoj i perspektivama BiH.

Tokom ručka je održana debata sa Tončijem Kusarom (Hrvatska) i Jernejem Pikalom (Slovenija) koji su dali odličnu analizu uzroka i neophodnih promena koje socijaldemokratske stranke treba da preduzmu da ih radikalna levica ne bi preterano ugrozila.

Osim ovoga na marginama konferencije održano je mnogo bilateralnih sastanaka o budućima aktivnostima koji će doprineti osnaženju siocijaldemokratske ideje i mreže u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *