Socijaldemokratija

Regionalni webinari

Nastavljajući svoja zalaganja na regionalnoj saradnji Centar modernih veština (CMV) je organizovao dvodnevni webinar. Ovaj webinar je organizovan u saradnji sa Forumom  lijeve inicijative (BiH), Fondom za progresivne politike (CG) i Progres institutom (Severna Makedonija). Regionalni webinar je bio namenjen trenericama i trenerima kao i članicama i članovima lokalnih timova za praktične politike.

Prvi dan

Prvog dana bila su predviđena četiri predavanja. Teme predavanja su bile: saradnja partija i sindikata, lažne vesti i dezinformacije u političkoj komunikaciji, integrisanje gender mainstreaming-a u kreiranje praktičnih politika i zagovaranje kao koncept angažovanja građana.
Predavači su bili Bojan Zeković i Borislav Banović (SDP Crne Gore ), Tanja Tomic i Ljubica Angelkova iz Progres instituta.

Ljubica je na samom početku objasnila razliku između pojmova – lobiranje, zagovaranje i aktivizam. Istakla je da nam se često čini da se njihova značenja i aktivnosti preklapaju. Govorila je o zagovaranju kao komplikovanom procesu koji zahteva poznavanje Sistema donošpenja odluka. Ono omogućava da se snažnije čuje naš glas.

Drugi dan

Drugi dan webinara je bio posvećen temi projektnog upravljanja i storytelling – u. O upravljanju projektima su govorile Irma Efendić Adžajlić, Jelena Pekić i Milica Škiljević. Storytelling i prenošenje političke poruke prezentoavao je Miloš Đajić.
Irma je prezentovala projekat kao način za rešavanje društvenih problema. Govorila je i o projektnom ciklusu kao i definisanju ciljeva. Nakon nje Jelena je predstavila budžetiranje kao najvažniji segment u realizaciji jednog projekta. Tokom prezentacije je često upozoravala učesnice i učesnike na to da ako pronevere novac mogu samo da stave ključ u bravu.
Milica je uputila učesnice i učesnike da je pre pisanja bilo kakve ideje projekta bitno pročitati detaljno poziv za podnošenje projekata. Podelila je sa učesnicima i savete u vezi sa pisenjem i realizacijom projekata. U današnje vreme lažnih vesti storytelling je važno sredstvo u borbi protiv njih. Miloš je pojasnio učesnicima koncept kreiranja priča i pokazao nekolio dobrih primera.

Kraj projekta

Ovim je druga faza projekta “Pisanje praktičnih politika na Zapadnom Balkanu” završena. Ovaj projekat je finansijski podržala Laburistička stranka iz Velike Britanije.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *