Socijaldemokratija

Regionalno povezivanje

Već dugi niz godina CMV blisko sarađuje sa Olof Palme međunarodnim centrom. Na njihov poziv 28. septembra u Sarajevu je organizovan regionalni sastanak. Na njemu su se okupili predstavnici i predstavnice organizacija i političkih fondacija koje sarađuju sa socijaldemokratskim strankama u regionu Zapadnog Balkana. Palme centar zajedno sa političkom fondacijom švedske Centre party već dve godine sprovodi programe političkog obrazovanja. Ovi programi namejni su za političare i političarke iz socijaldemokratskih i liberalnih stranaka iz čitavog regiona.

Sastanak u Sarajevu je predstavljao priliku da razgovaramo o dosadašnjoj saradnji, planovima za 2020. godinu ali i mnogim aktuelnim temama. Divni domaćini iz Foruma Lijeve inicijative i Fondacije Boris Divković su nam omogućili jedan koristan i uspešan susret. Pored pomenutih organizacija na skupu su bili prisutni predstavnici i predstavnice Progres instituta i Liberalni institut iz Makedonije, CEE Gender network iz Zagreba, SDP BiH iz Stoca i naravno koordinatori programa iz Švedske Jonna i Jonas.

Predstavili smo stanje demokratije i EU integracija u našim zemljama. Razgovarali smo dosta o odluci Evropskog Saveta da ne odredi datum početka pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju i viznu liberalizaciju Kosovu. Utvrdili smo da će ove odluke negativno uticati na evropski put čitavog regiona. Zajednički smo pokrenuli pitanje saradnje stranaka socijaldemokratske orijentacije u vezi sa ovim i drugim pitanjima. Takođe razgovarano je sa fondacijama liberalne orijentacije kako da se izgradi jedan širi regionalni front. Ovaj front bi činile  stranake i organizacije koji bi stale iza zajedničkog zahteva za bržim uključivanjem regiona u Evropsku uniju.

Sledeća prilika za zajednički rad je već 7. novembra u Beogradu kada će se razgovarati o zajedničkim socijaldemokratskim politikama.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *