Socijaldemokratija

Sastanak sa novinarskom grupom mreže zelena stolica

Kao jedna od poslednjih aktivnosti u okviru EKO-SISTEM programa održan je sastanak sa članicama novinarkse grupe. Nastavljajući svoj  Zajedno sa koleginiciama i kolegama iz partnerskih organizacija partnerima Fondacija BFPE za odgovorno društvoAmbasadori održivog razvoja i životne sredineEkološko udruženje „Zeleni sad“ i Arhus centar Novi Sad u Beogradu je 28. decembra organizovan sastanak novinarske grupe.

Podsećamo da je mreža organizacija Zelena stolica krajem oktobra oformila novinarsku grupu, koju čini preko 15 novinarki i novinara. U nju su se prijavile novinarke i novinari koji prate i istražuju oblast zaštite životne sredine.

Sastanak

Želeći da prisutnima bliže približimo rad i rezultate mreže Zelena stolica na samom početku sastanka članovi projektnog tima su predstavili mehanizam Zelena stolica i dosadašnji rad. Govoreno je o ovogodišnjim uspesima mreže, kao i novim servisima koji su u okviru mreže uspostavljeni. Još jednom je prezentovana ideja o osnivanju novinarske grupe i potencijalnom prostoru za saradnju i zajednički rad.

Nakon toga prisutne učesnice i učesnici govorili su o svojim potrebama kao predstavnici medija. Saglasili su se da je mreža Zelena stolica, sa svojih 66 članica, jedan veliki resurs koji stoji na raspolaganju novinarskoj grupi. Takođe razgovaralo se i o potencijalnim temama kojima će se novinarke i novinari u sledećim mesecima baviti i eventualnoj pomoći mreže. Podsećamo da mreža Zelena stolica u svom sastavu ima veliki broj eksperata i iskusnih aktiviskinja i aktivista koji se decenijama bave zaštitom životne sredine.

Novinarska grupa je osnovana u okviru EKO-SISTEM programa podrške. Verujemo da će buduća međusobna saradnja doprineti većoj vidljivosti aktivnostim članica mreže kao i boljem razumevanju potrebnih koraka na putu evropskih integracija.

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine.

Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da organizacijama civilnog društva daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: “Podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode MIS uz podršku Švedske.

Novinarskoj grupi se možete priključiti OVDE

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *