Socijaldemokratija

Škola pod maskama

Želeći da pruži odgovore na mnogobrojna pitanja i dileme u vezi sa početkom nove školske godine u vreme pandemije Korona virusa, Olof Palme Centar i CMV su organizovali novi forum – političke stranke i sindikati. Forum je održan na internet platformi ZOOM i okupio je preko dvadesetak učesnika i učesnica. Govornici na forumu su bili Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija i Slavica Malić, predsednica Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske. Forum je kao i obično moderirala Aleksandra Vidanović.

Na samom početku Aleksandra je učesnicima prezentovala neke od ključnih stavova Ministarstva, sindikata i nevladinih organizacija. Prezentovala je podatak da nam za mesec dana treba 2.2 milona jednokratnih maski i da život piše nastavne programe.

Nakon nje govorila je Jasna Janković. Kao uvod ona je napomenula da je problem školovanja u doba pandemije svetski problem. „Svi smo se nadali da će to brzo proći i da će se od septembra sve vratiti u normalu“. Ona je takođe istakla da je prosveta u problemima i da se govori o nikad većem ulaganju u prosvetu a pri tom je sve manje nenastavnog osoblja i sve više dece u odeljenjima.

Istakla je tri ključne stvari koje njen sindikata vidi kao trenutne najvažnije probleme u online obrazovanju.

  • Nismo prebrojali čega i koliko nam treba;
  • Infrastruktura u celoj Srbiji nije na istom nivou;
  • Kakav nam je kvalitet online obrazovanja.

Govorila je o predlozima njenog sindikata da se početak školske godine pomeri jer leto nije najbolje iskorišćeno za pripremu. Navela je da očekivanje da jedna tetkica očisti i dezinfikuje 350 kvm između sve smene prvaka nije realno i da su to rekli Ministru na sastanku. Postavila je pitanja kako i koliko se u rešavanje problema uključuju lokalne samouprave? Da li je napravljen fond za pomoć deci iz ugroženih grupa? Kako treba nastavnik u COVID 19 učinonici da bude obučen i zaštićen kao i da li su oni obučeni za to? Ko će nabavljati maske? Istakla je da ni jedan sindikat nije ostrvo i da je ovo problem gotovo svakog segmenta društva i da svi treba da se uključimo.

 

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija je stalno napominjao da je Ministarstvo odgovornost prebacilo na roditelje i direktore škola, a da ono samo nije dalo nikakve garancije da će predložene mere moći da se sprovedu. Naveo je primer da profesori u Filološkoj gimnaziji npr. moraju svoje IT uređaje da koriste i da su juče pozvani na obuku za online nastavu. Istakao je da se reprezentativni sindikati nisu mnogo bavili ovom temom. Govoreći o zaštiti zaposlenih u obrazovanju rekao je: „Prosvetni radnici nisu ovce za klanje.“ Forum je tražio da se zaštite najstarije profesorke i profesori kao i hronični bolesnici. Takođe je traženo da se vrši provera temperature dece i da se to ne ostavlja samo roditeljima na odgovornost. Kritikovao je Ministarstvo zato što nije iskoristilo vreme od marta do septembra i razvilo svoju platformu za učenje a ne da se oslanjaju na različite globalne servise.

Slavica Milić je govorila o situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Istakla je da postoje problemi sa bezbednošću svih u sistemu obrazovanja. Izrazila je začuđenost da njihovo Ministarstvo govori o časovima koji traju 20 minuta što je nedovoljno za bilo kakav normalan rad. Njihove gimnazije će raditi u 4 smene a nastavnici će biti gotovo čitav dan po malo zauzeti. U njihovom Ministarstvu rade ljudi koji nisu iz škola. Samo su mislili kako da odgovore na pritisak roditelja iz osnovnih škola a za srednje škole nisu marili. Ona lično i njene koleginice i kolege se osećaju poniženo i razočarano jer im se niko nije obratio tokom letnjeg raspusta i ni na koji način nisu učestvovali u pripremi nove školeske godine.

 

Milja Jovanović iz Sindikata lekara i farmaceuta je govorila o iskustvima lekara i njihovog sindikata. Takođe je istakla da je Glavni odbor  Sindikata lekara podržao zahteve sidnikata u prosveti. Istakla je da je neophodna veća saradnja sindikata i da forum tome doprinosi.

Tomislav Živanović iz Sindikata preosvetnih radnika #“Nezavisnost“ je govorio o njihovom zahtevu da se u svim lokalnim samoupravama gde nije sve spremno za početak školske godine, početak škole odloži. Za njih je potpuna bezbednost prioritet.

Milica Ružičić SDU je diskutovala na temu položaja radnika u zdravstvu i obrazovanju. Ona je iznela i 6 zahteva kao preporuku i za sindikate obrazovanje i zdravstva: ukidanje zabrane zapošljavanje u javnom sektoru, sprovođenje o bezbedenosti i zaštite na radu, autonomija upravljanja zdravstvenih i obrazovnih institucija, obezbedjivanje tehničkih sredstva za rad u školama, obezbedjivanje nastave za decu koja nemaju uslove za online nastavu i autonomija u sprovođenju nastave i kreiranju nastavnih programa.

O forumu je pisala i Vida Knežević iz Mašine

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *