Socijaldemokratija

Skup Think Thank organizacija Zapadnog Balkana

Progres Institut, partnerska organizacija iz Severne Makedonije, već godinama radi na zakonskom uređenju rada think thank organizacija. Oni su zajedno ja Kalevi Sorsa fondacijom iz Finske organizovali 29. novembra u Skoplju skup na temu “Evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana”.

Da objasnim prvo šta su Think Thank organizacije. Radi se o nezavisnim organizacijama civilnog društva koje okupljaju eksperte i bave se istraživanjima, analizama i kreiranjem praktičnih politika.

EU proširenje

Tema Proširenja Evropske Unije je od oktobarskog samita Evropskog Saveta i pomeranja na neodređno vreme početka pregovora sa Alabanijom i Severnom Makedonijom, kao i uskrćivanja vizne liberalizacije građanima Kosova izuzetno aktuelna. Mnogobrojne konferencije kao i ova, pokušavaju da daju odgovore kuda i kako dalje.

Na početku je veliki poznavalac stanja u našim zemljama Florian Bieber Univerzitet u Gracu, prezentovao čitav spektar mogućnosti i pravaca u kojima bi proširenje moglo da ide. Ovo predavanje je za sve nas bilo veoma korisno. Dobili smo mnoge informacije kojih u medijima nema.

Nakon toga je Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov prezentovao svoje viđenje evropskog puta zemlja Zapadnog Balkana. Na panelu su učestvovali i Antton Ronholm, SDP Finske, Florian Bieber i Ardita Abazi, Institut za evropske politike. Oko ovog panela se povela se odlična debata. Mnogobrojni predstavnici think thank organizacija su imali korisna pitanja i zanimljive diskusije.

Slučaj Finske

Nakon ručka smo razgovarali o EU politikama i proširenju za vreme Finskog predsedavanja EU. Finska je bila jedna od retkih EU država koja je pre svog predsedavanja izradila praktičnu politiku proširenja za Zapadni Balkan. Njihova iskustva su dragocena jer se predsednik Macron u nekim od svojih mnogobrojnih izjava upravo poziva na modele kako je Finska ali i druge zemlje pristupile EU.

Na kraju smo imali jedan otvoreni razgovor na kome su Arberesha Loxha, Milos Djajic i Eva Ellereit predstavili šta njihove organizacije i fondacije rade. Tom prilikom je Miloš pozvao na snažnije regionalno približavanje, pritisak na SD stranke da izrade zajedničku deklaraciju o pristupanju. Takođe pozvao je sve da ubuduće pozivaju i redakciju European Western Balkans na svoje događaje i skupove.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *