Socijaldemokratija

Socijaldemokratija i ljudska prava

Centar modernih veština (CMV) je započeo projekat “Socijaldemokratija i ljudska prava” u saradnji sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS). Ovaj regionalni projekat predstavlja nastavak i nadgradnju stalnih zalaganja CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji.

CMV je tokom 2017. godine razvio zanimljiv i sveobuhvatan obrazovni program na temu socijaldemokratije i ljudskih prava. Organizovali smo i trening trenera kao i kasnije seminare sa predstavnicima LGBTI zajednice, i članovima i članicama socijaldemokratskih stranaka u Srbiji.

Program obuhvata predavanja, radionice i kreiranje akcionih planova na teme ljudskih prava, stereotipa i predrasuda, LGBTI rečnika pojmova, pravnog okvira, rezultata istraživanja javnog mnenja … i ponuđen je partnerskim socijaldemokratskim strankama u regionu.

Prvi regionalni seminar za članovi i članice Socijaldemokratske stranke Crne Gore je održan u Herceg Novom. Dvadeset učesnika i učesnica iz Foruma mladih i Foruma žena je tri dana posvećeno radilo na temi unapređenja položaja LGBTI zajednice u Crnoj Gori.

Učesnici su dolazili iz različitih opština i gradova tako da smo kroz rad imali uvid u situaciju u mnogim mestima u Crnoj Gori po pitanju poštovanja prava marginalizovanih grupa, a naročito LGBTI zajednice.

Na našu žalost, mesto održavanja seminara je bilo daleko da bismo svi zajedno stigli i da svojim prisustvom podržimo Paradu ponosa, koja je pod nazivom “Ne ljubimo lance”, održana u subotu 17. novembra u Podgorici. Verujemo da će već sledeće godine veliki broj učenika i učesnica ovog seminara učestvovati na sledećoj Paradi.

Ovaj projekat se izvodi uz podršku Laburstičke stranke i Vestminster fondacije za demokratiju iz Velike Britanije.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *