Socijaldemokratija

Socijaldemokratija i životna sredina

Prethodnog vikenda (25.9) u Skoplju je uz poštovanje svih mera u borbi protiv panedmije SarS-Cov-2 održan Socio ekološki forum. Njega su organizovali naši dugogodišnji partneri Friedrich Ebert fondacija (Nemačka), Međunarodni centar Olof Palme (Švedska) i Institut za socijaldemokratiju Progres iz Severne Makedonije. CMV je na Forumu predstavljao Miloš Đajić. Ovaj prvi Forum na ovako visokom nivou okupio je progresivne lidere, regionalne donosioce političkih odluka, istraživačke timove, nevladine organizacije, mlade liderke i lidere, novinarke i novinare kako bi razgovarali o putu ka karbonski neutralnom Balkanu, energetskoj tranziciji, smanjenju nejednakosti i zelenoj budućnosti za sve.

Sa koleginicama iz Foruma lijeve inicijative

Prvi panel

Prvi panel „Evropski zeleni sporazum i Zelena agenda za Zapadni Balkan“ okupio je Zorana Zaeva, Albina Kurtia i Knuta Flekenštajna. On je bio prilika da čujemo šta Vlade i stranke u regionu rade na implementaciji Zelene agende. Zoran Zaev je pred početak lokalne kampanje iskoristio priliku da govori o oblasti životne sredine. Želja Vlade je da postavi energetsku na stabilnu dugoročnu osnovu zasnovanu na čistoj zelenoj energiji kako bi se osigurali uslovi za održiv ekonomski rast, zdrav životnu sredinu i nova radna mesta. Zato je naglasio da je prioritet socijaldmeokrata na Zapadnom Balkanu zaštita radnih mesta. Vlada S. Makedonije kao meru insistira da se na svaki 1MW instalisane snage se mora zaposliti jedan radnik na mestima gde su ugašene termoelektrane a izgrađeni objekti obnovljivih izvora energije.


Po prvi put je na ovako visokom nivou pomenuto da oblast i teme životne sredine ne mogu biti samo deo sektorskih politika socijaldemokratskih stranaka. Takođe je napravljen jasan koncept koji ideološki pravac se za šta zalaže. Knut je napomenuo da konzervativci generalno misle samo o zaštiti profita i investicijama, zeleni se brinu prvenstveno za zaštitu prirode a socijaldemokrate treba da brinu i o prirodi i o ljudima. Promene koje živimo ne smeju da dovedu do dodatnog raslojavanja i zato je važno da oblast životne sredine posmatramo kroz ideološki a ne samo politički okvir.

Drugi panel

Drugi panel je doneo razgovor o tome „Mogu li zelene politike biti pokretač društvenih promjena?“ Vrlo izazovna tema koja je kroz primere iz lokalnih zajednica upravo dala odgovor na ovo pitanje. Ovde je zamenica gradonačelnika Koprivnice (Hrvatska) Ksenija Ostriž je donela preko potrebnu svežinu u različitim idejama. Prezentovala je primere dobre prakse iz svoje lokalne zajednice. Napomenula je da su uspeli da od kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju dobiju i realiziju 52 evropska projekta. Trenutno realiziju 9 projekata. Na taj način su uspeli da finansiraju svoje ideje za unapređenje života u lokalnoj zajednici. Koprivnica je uspela da dođe do nivoa od 56% reciklaže otpada.

izložba publikacija

Treći panel

Treći panel je bio okrenut mladima. Na to je asocirao i sam naziv „Pogled u budućnost – klimatska akcija – društvena – pravedno“. Govorilo se o obrazovnim programima za zelena zanimanja, naporima koje lokalne sredine ulažu u politike održivosti i uvođenju cirkularne ekonomije.

Više o samim izlaganjima možete naći pretražuzjući #SEFSkopje2021

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *