Socijaldemokratija

Solidarno sa komšijama

Predstavnici i predstavnice Centra modernih veština (CMV) su zajedno sa delegacijom Partije Evropskih Socijalista i Rainbow Rose učestvovali na prvoj paradi ponosa u Bosni i Hercegovini pod sloganom “Ima izać”.

Radeći godinama na unapređenju prava LGBTI osoba u čitavom regionu želeli smo da svojim prisustvom podržimo ovaj značajan događaj. Čestitke organizatorima na odlično obavljenom poslu.

Organizacija

Organizacija samog skupa je bila na zavidnom nivou i sve naučene lekcije su bile implementirane. Policija Federacije je odradila odličan posao i pokazala kako može da se obezebđuje skup visokog rizika.

Ulaz u bezbednu zonu je bio samo na jednom mestu i to se pokazalo kao dobar način kontrole. Lepo je što su organizatori na sve mislili, tako da je čak i voda bila specijalno dizajnirana za šetnju.

Učesnici

Na samoj paradi pored predstavnika i predstavnica LGBTI zajednice učestvovali su i mnogi ambasadori, predstavnici i predstavnice međunaordnih orgabizacija, bosansohercegovački političari i političarke, gosti iz čitave Evrope.

Radovalo nas je da smo sreli mnogo poznatih lica učesnika i učesnica naših programa.

Zaključak

Nakon održane i bosanskohercegovačke prve povorke ponosa više nema zemlje na Zapadnom Balkanu koja nije organizovala paradu ponosa. Sada nam ostaje i dalje težak zadatak da se u našim društvima borimo protiv homofobije, nasilja i rešavamo životne probleme LGBTI zajednice.

I kao što reče jedna od organizatorki Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra

“Danas, kao nikad do sada, mi LGBTI osobe u BiH prestajemo da budemo nevidljive i poručujemo da ćemo se boriti za naše živote”.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *