Socijaldemokratija

U susret finskom predsedavanju EU

U Skoplju je 20. decembra održana konferencija “Razgovarajte i krećite se prema Evropskoj uniji” koju su organizovali Progres institut i Kalevi Sorsa Fondation (KSF) iz Finske. Na ovoj konferenciji se razgovaralo o planovima za početak pristupnih pregovora Makedonije i Evropske unije. Kao što znamo Makedoniju u 2019. godini, nakon završetka procesa promene Ustava, čeka ubrzani tempo priprema za početak pregovora. Njihova očekivanja su da tokom finskog predsednikovanja EU otvore prva poglavlja i zato je ova konferencija imala za sve nas veliki značaj.

Govornici na konferenciji su bili Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova, Oliver Ristovski, zamenik minisra pravde, Kaisa Emilia Penny i Samuil Sinisalo iz KSF, Anida Šabanović iz Foruma Lijeve inicijative, Teuta Vodo iz Socijalističke partije Albanije i naš Miloš Đajić. Moderatori skupa su bili Sašo Dodovski, Toshe Zafirov i Aleksandar Spasov iz Progres instituta. Oliver Spasovski je govorio o temi bezbednosti iz poglavlja 24 i pripremama ministarstva koje vodi. Samuil Sinisalo je govorio o pripremama Finske za predsednikovanje i važnosti procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU za ovu severnoevropsku zemlju sa kojom mi u regionu nemamo mnogo kontakata.

Tokom konferencije je predstavljen i policy paper koji su zajednički izradili predstavnici Progres insituta i KSF, a u vezi sa Finskim predsedavanjem i procesom pridruživanja EU zemalja Zapadnog Balakana. Jedan od zaključaka konferencije je da treba povezati predstavnike parlamenata iz svih zemalja Zapadnog Balakana koji bi zajedno radili sa Finskim kolegama koji će u njihovim parlamentu zastupati interese našeg regiona.

Dogovoreno je da se tokom februara meseca organizuje predstavljanje policy papera- i u drugim gradovima pa i u Beogradu gde ćemo ugostiti naše kolege iz Progres instituta.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *